Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиКонтролът на телесната маса и физическата активност могат да предотвратят 20% от случаите на рак на дебелото черво
Контролът на телесната маса и физическата активност могат да предотвратят 20% от случаите на рак на дебелото черво

Около 20% от случаите на рак на колона в европейските държави биха могли да бъдат предотвратени чрез редовни физически упражнения и контрол на телесната маса, докладват лекари в European Journal of Cancer.

В статията се посочва, че все повече европейци имат индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 kg/m2, като намалява броят на тези, извършващи препоръчителното количество физическо натоварване (поне 30 минути умерено физическо натоварване 5 или повече дни дни на седмици).

Авторите използва статистическия модел PREVENT, за да установят какво би се случило, ако европейската популация поддържа ИТМ от 21 кг/м2 и извършва препоръчваната физическа активност.

Било установено, че до 2040 г. поддържането на ИТМ от 21 кг/м2 би намалило случаите на рак на колона с 2% до 18%. Ползите били значително по-големи при мъжкия пол - 13.5-18% срещу 2.3-4.6%.

За физическата активност като референтна страна била взета Холандия, където ходенето пеш и колоезденето са предпочитан начин на транспорт. Било установено, че ако другите страни приемат този начин на поведение, честотата на рак на дебелото черво би спаднала със 17.% до 2040 г.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator