Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНови препоръки за лечение на безсъние и други нарушения на съня
Нови препоръки за лечение на безсъние и други нарушения на съня 07 септември 2010

Британската Асоциация по Психофармакология издаде консенсусно становище относно лечението на инсомния, парасомнии и нарушения на циркадния ритъм. Целта на новите препоръки е да се подпомогнат психиатрите и други медицински специалисти, грижещи се за пациенти с проблеми със съня.

Последните са доста чести в общата популация и още по-чести в клиничната практика. За жалост на тези нарушения се обръща малко внимание, защото голяма част от клиницистите ги считат за клинично несигнификантни от една страна, и заради неизяснената етиология и патогенеза от друга.

Препоръки за диагноза и лечение

- диагнозата "инсомния" се поставя въз основа главно на оплакванията, споделени от пациента (семейството) по време на снемане на анамнезата

- в някои случаи е необходимо препращане към специализиран център за проблеми със съня с цел провеждане на специфични тестове като:

> актиграфия за диференциална диагноза на нарушение на циркадния ритъм
> полисомнография - при заподозоряна парасомния или друго първично нарушение на съня

или при неуспех на настоящата терапевтична стратегия

- инсомнията трябва да бъде лекувана, тъй като нарушава качеството на живот, ежедневното функциониране и е свързана с повишен риск от депресия, безпокойство и сърдечносъдови заболявания. Терапевтичните цели са: намаляване на дистреса и подобряване на дневното функциониране. Изборът на терапевтична модалност се базира на спецификата на проблема

- при хронична инсомния като терапия от първа линия на пациентите трябва да се приложи когнитивна поведенческа терапия (КПТ)

- при назначаване на хипнотик, клиницистът трябва да има предвид следните неща: ефикасност, безопасност, продължителност на действие; предишна ефикасност и наблюдавани нежелани реакции, история за злоупотреба и зависимост

- дългосрочна хипнотична фармакотерапия трябва да се прилага само ако има клинични показания. В зависимост от житейските обстоятелства и съгласието на пациента на интервали от 3-6 месеца трябва да се правят опити за откачане от терапията, като се препоръчва последното да става чрез постепенна интермитентна употреба. КПТ подобрява резултатите при спиране на дългосрочна терапия.

- при употреба на антидепресанти, клиницистът трябва добре да познава фармакологията им. При наличие на коморбидно нарушение в настроението, антидепресанти трябва да се прилагат в терапевтични дози. Предозирането на трицикличните антидепресанти може да бъде токсично.

- антипсихотиците не се препоръчват като терапия от първа линия на инсомния и другите нарушения в съня - най-вече поради честите им странични ефекти и повишен риск от злоупотреба.

- антихистамините имат ограничена роля в лечението на инсомния

Препоръки за някои специфични популации

- след менопаузата се наблюдава повишение в честотата на дихателните нарушения по време на сън, като клиничната проява е различна при мъже и жени и често включва инсомния. Прилагането на хормонална терапия трябва да се индивидуализира, като се отчетат ползите и рисковете, описани в редица скорошни проучвания.

- при деца с нарушения в съня се препоръчват поведенчески стратегии. При деца с хиперактивност и дефицит на вниманието, нелекуващи се със стимуланти, може да се приложи мелатонин с цел улесняване настъпването на съня.

- при деца и възрастни с разстройство в развитието на заучаващите умения трябва да се проведе детайлна клинична оценка с цел уточняване на точното нарушение на съня, тригериращите и екзацербиращите го фактори. Препоръчителната терапия от първа линия включва енвироментални, поведенчески и учебни стратегии. Мелатонинът е ефективен в подобряването на съня.

- нарушения на циркадния ритъм: клиничната оценка  играе ключова роля в диагностицирането на:
> синдром на късното настъпване на съня
> free-running disorder (хипернихтемерален синдром)
При тези нарушения терапията с мелатонин е често ефективна. С шанс за успех могат да се приложат поведенчески стратегии и планово излагане на светлина.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator