Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЛечение на първичен синдром на Сьогрен (Sjögren): обзор
Лечение на първичен синдром на Сьогрен (Sjögren): обзор 29 юли 2010

Систематичен обзор, публикуван в Journal of the American Medical Association, сочи, че повечето използвани препарати за лечение на първичен синдром на Sjögren, са подкрепени от относително малко доказателствени данни.

При лечението на това заболяване се използват разнообразни локални и системни препарати, въпреки че за голяма част от тях липсват солидни доказателства за употребата им. Целта на този обзор е именно да се анализират и обобщят наличните данни относно медикаментозната терапия на синдрома на Sjögren. Били включени 37 проучвания.

В плацебо-контролирано проучване, пациентите, лекувани с очен 0.05% cyclosporine, имали значително подобрение в замъгленото зрение, теста на Ширмер и употребата на изкуствени сълзи. В три плацебо-контролирани проучвания pilocarpine бил свързан с подобрение на ксеростомията (суха уста) и сухите очи.

Cevimeline пък бил свързан с подобрение на ксеростомията в две плацебо-контролирани проучвания. Аналогични резултати били отчетени и относно сухотата в очите. Оралният преднизон и hydroxychloroquine не били свързани с подобрение на сухота в проучвания с малък брой участници (<20). Имуносупресивните агенти като azathioprine и cyclosporine също били свързани с ограничена полза в малки проучвания.

Оралният interferon alfa-2a бил свързан с относително ограничени ползи. Ограничена ефективност имало и при няколко проучвания с infliximab, etanercept и rituximab - при тези проучвания главните крайни резултати не били постигнати, но за сметка на това се наблюдавало значително подобрение относно някои вторични крайни резултати.

При първичен синдром на Sjögren настоящите доказателства от контролирани проучвания сочат полза от pilocarpine и cevimeline за повлияване на sicca симптомите и локален cyclosporine за повлияване на умерената до тежка сухота в очите. Анти-TNF агентите засега не показват клинична ефективност, като по-големи контролирани проучвания са необходими с цел установяване на ефективността на rituximab, се обобщава в обзора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator