Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиФизическите упражнения, дори без промяна в хранителния режим, понижават риска от диабет тип 2 при момчета със затлъстяване
Физическите упражнения, дори без промяна в хранителния режим, понижават риска от диабет тип 2 при момчета със затлъстяване

Редовните аеробни и резистивни упражнения, без промяна в начина на хранене, водят до значително подобрение на общата телесна мастна тъкан, висцералната адипозна тъкан и инсулиновата чувствителност в рамките само на 3 месеца, сочат резултатите на малко рандомизирано проучване, представено наскоро.

Резултатите сочат, че умереното покачване на активността (180 минути на седмица) може да спомогне за превенция на диабет тип 2 при високорисковата популация.

Първоначално авторите смятали, че аеробните тренировки са по-ефективни от резистивните за намаляване на адипозната тъкан и инсулиновата резистентност, но в последствие било установено, че по време на резистивна тренировка разходът на енергия при момчетата бил сходен на този при аеробно упражнение.

В проучването деца със затлъстяване на възраст между 12 и 18 години и индекс на телесната маса над 95-я персентил (средно 34.9 кг/м2) били разпределени в три групи:

1. 180 минути на седмица аеробна активност
2. 180 минути на седмица резистивни тренировки
3. Контролна група (без натоварване)

Главните крайни резултати били
- промяна спрямо базовите стойности на общата и регионална телесна композиция, измерена чрез магнитен-резонанс
- инсулинова чувствителност, измерена чрез 3-часова хиперинсулинемична еугликемична клампа.

След 3 месеца нямало разлики в телесната маса между аеробната и резистивната групи. При контролната група било отчетено наддаване със средно над 4 килограма (4,4 кг).

Провеждащите редовна аеробна и резистивна активност имали подобрения в кардиореспираторния фитнес, като подобрението при първите било 37.2% срещу 24.9 в резистивната група. Подобен феномен не се наблюдавал при контролната група.

Сред трите групи промяната в абдоминалната мастна тъкан била свързана с инсулиновата чувствителност.

Много е хубаво да наблюдаваш подобни резултати при момчетата, тъй като последните лесно могат да бъдат мотивирани да провеждат най-вече резистивни тренировки. Така това е един идеален начин за лечение на затлъстяването и превенция на диабет тип 2 при тази популация, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator