Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусАлергичен ринит - симптоми и лечение
Алергичен ринит - симптоми и лечение 23 юни 2010

Алергичният ринит е широко разпространено хронично респираторно заболяване, което нарушава качеството на живот, продуктивността и някои съпътстващи заболявания на пациента. Заболяването е имуноглобулин Е - медиирано и се наблюдава след контакт с домашни и/или външни алергени - прах, домашни кърлежи, животински пух, полени и др.

Главните симптоми на алергичния ринит са ринорея, назална конгестия, обструкция и сърбеж. Оптималната терапия включва избягване на алергена, контрол на симптомите, имунотерапия и проследяване на астмата (при наличие на такава).

Терапевтични стратегии.
Определят се възрастта на пациента и тежестта на симптомите. На пациента трябва да се обясни, че е изключително важно да се избягват алергените, за които е известно, че тригерират ринит.

Терапията от първа линия на лекия до умерен ринит се състои от интраназални кортикостероиди - най-ефективното лечение към наши дни. Действието на интраназалните кортикостероиди настъпва в рамките на 30 минути с пикова активност след няколко часа. Максимален общ ефект се постига след 2-4 седмици. Проучвания сочат, че оценката на симптомите е сходна между интраназалните кортикостероиди и интраназалните антихистамини, но първите са свързани с по-добро качество на живот.

Различните интраназални кортикостероиди имат сходна ефективност един спрямо друг, но единствено budesonide е в категория на безопасност В и е одобрен от FDA за употреба при бременност. Единственият интраназален кортикостероид, който е признат като най-лесен за употреба от National Arthritis Foundation, е mometasone.

Нежеланите реакции на интраназалните кортикостероиди включват: главоболие, епистаксис (кървене от носа), дразнене, парене и сухота в гърлото и носните проходи. FDA предупреждава, че дългосрочната употреба на интраназални кортикостероиди може да забави скелетния растеж при деца, въпреки че данните за това са противоречиви.

При пациенти с умерен до тежък алергичен ринит, рефрактерен на интраназални кортикостероиди, терапиите от втора линия включват: антихистамини, деконгестанти, интраназален кромолин, левкотриенни антагонисти, интраназални антихолинергици и нефармакологични подходи (назална иригация). Антихистамините от второ поколение са ефективни при облекчаване на някои от назалните и очни симптоми, но са почти неефективни относно назалната конгестия. С изключение на cetirizine, антихистамините от второ поколение нямат седиращ ефект.

При пациенти с незадоволителен ефект след конвенционалната терапия, трябва да се има предвид провеждане на имунотерапия. Анафилаксията е най-тежкият страничен ефект, който може да се наблюдава при този подход. С помощта на рекомбинантна ДНК технология са разработени алерген-специфични ваксини, които значително могат да облекчат симптомите на алергичния ринит.

Нефармакологична терапия - има варираща ефективност и включва: акупунктура, пробиотици и билкови добавки. Поради липсата на документирана ефикасност изброените подходи не се препоръчват към този момент.

Ключови препоръки:

При лек до умерен алергичен ринит първоначалната терапия трябва да се проведе с интраназален кортикостероид. При по-тежко заболяване лечението се извършва с агенти от втора линия.

Сравнени с антихистамините от първо поколение, тези от второ предизвикват по-малко седация и имат по-добър профил на нежеланите ефекти (с изключение на cetirizine).

Като терапия от първа линия и втора линия, интраназалните антихистамини имат ограничено приложение поради нежелани реакции, по-висока цена и по-ниска ефективност спрямо интраназалните кортикостероиди.

Интраназалният cromolyn е безопасен за обща употреба при алергичен ринит, но е подходящ за терапия от първа линия поради по-ниска ефикасност, неудобно дозиране.

Хроничната ринорея често се облекчава от назална иригация с физиологичен разтвор, която може да се прилага самостоятелно или като адювантна терапия.

Кърменето, забавеното излагане на солидни храни през първата година от живота и употребата на въздушни филтрационни системи нямат документирана ефективност в превенцията на алергичния ринит.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator