Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНово становище срещу употребата на аспирин за първична превенция при диабетици
Ново становище срещу употребата на аспирин за първична превенция при диабетици 04 юни 2010

Ново научно становище "затяга" употребата на аспирин при пациенти с диабет. То гласи, че аспиринът е разумна опция при диабетици без история за съдово заболяване, но при които има налице повишен 10-годишен риск от сърдечносъдови инциденти.

Казано по друг начин, новият консенсус препоръчва по-стриктни критерии за употреба на аспирин в диабетичната популация. Аспирин трябва да се прилага само при мъже над 50 години и жени над 60-годишна възраст, които имат един или повече допълнителни рискови фактори.

Автори на становището са експерти от American Diabetes Association (ADA), American Heart Association (AHA) и American College of Cardiology (ACC). За сравнение - предишните консенсуси препоръчваха употребата на аспирин при всеки пациент с диабет над 40-годишна възраст.

Групата препоръчва прилагане на нискодозов аспирин (75 - 162 мг/ден) при лица с диабет без история на сърдечносъдово заболяване, но с поне един допълнителен рисков фактор: тютюнопушене, дислипидемия, хипертония, фамилна предиспозиция или албуминурия.

Аспирин не се препоръчва при високорискови пациенти с диабет, които имат и повишен риск от кървене; същото важи и за лица с нисък риск за сърдечносъдови инциденти. При пациентите с интермедиерен риск аспиринът е допустима опция на избор до събирането на повече доказателства, сочещи обратното.

Препоръките се базират на анализ на настоящите данни относно аспирин при първична превенция на сърдечносъдово заболяване при пациенти с диабет.

Анализ на Oxford Antithrombotic Treatment Trialists' (ATT) collaboration сочи, че аспирин намалява риска от васкуларни инциденти с 12%, най-вече за сметка на нефаталните инфаркти.

Две нови проучвания - Japanese Primary Prevention of Atherosclerosis with Aspirin for Diabetes (JPAD) и Prevention of Progression of Arterial Disease and Disease, сочат, че няма явна полза от аспириновата терапия при пациенти с диабет с цел първична превенция на сърдечносъдови инциденти. След като тези две проучвания и Early Treatment of Diabetic Retinopathy Study (ETDRS) били включени към шестте проучвания от ATT collaboration, аспирин бил свързан с 9% незначително намаление на риска от коронарни инциденти.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator