Начало
НачалоНашето здравеСолариумите повишават риска от меланом. Няма безопасни устройства!
Солариумите повишават риска от меланом. Няма безопасни устройства! 27 май 2010

Солариумите повишават риска от меланом и затова посещаването на такива салони трябва да се избягва, сочи ново случай-контрола проучване.

Настоящото проучване подкрепя становището на Международната агенция по ракови изследвания към Световната здравна организация, което обяви солариумните устройства като канцерогенни.

В проучването над 90% от участниците били с бяла и мека кожа. Било установено, че 62.9% от лицата с меланом и 51.1% от контролните участници са се излагали на устройства за придобиване на тен в даден етап от живота си.

Рискът от меланом бил пряко свързан с вида на устройството и претърпяното лъчение. Най-висок той бил при устройствата, излъчващи главно UV-B (2 пъти) и UV-А лъчение (4 пъти).

Няма безопасни солариумни апарати, коментират авторите, оборвайки широкоразпространеното схващане, че UVB лъчите не са канцерогенни.

Излагането на солариуми само в продължение на 1 до 9 часа през целия живот било свързано с 46% повишен риск от меланом. Излагането в продължение на над 50 часа пък било свързано с трикратно повишение на този риск.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator