Начало
НачалоНашето здравеСЗО: Солариумите предизвикват рак!
СЗО: Солариумите предизвикват рак! 30 юли 2009

Водещ в раковите проучвания екип учени обяви, че солариумът е много сериозна опасност за здравето. От Международната агенция по ракови изследвания (IARC) към Световната здравна организация пък преместиха солариумите в нова категория: канцерогенна за хората. Досега леглата за изкуствен тен бяха класифицирани като "вероятно канцерогенни за хората".

В интервю за WebMD, д-р Vincent Cogliano от IARC смята, че събраните доказателства, свързващи изкуствения тен със смъртоносния кожен меланом, са достатъчни и неопровержими. Проучванията, проведени през последното десетилетие, предоставят множество доказателства, че наред с прякото излагане на слънчева светлина, излагането на UV лъчите в солариума е основен рисков фактор за този вид рак. Според Cogliano, хората неправилно считат добрия тен като символ на добро здраве, а всъщност тенът е признак на увреждане на кожата.

Cogliano каза още, че още миналия месец водещи учени от IARC са се събрали с цел обзор на всички проучвания относно ролята на UV-лъчите в патогенезата на кожния меланом. Било установено, че и трите вида ултравиолетови лъчи - UVA, UVB и UVС, предизвикват рак в животински модели. Това е важно откритие, тъй като всички производители на солариумна техника твърдят, че технологията им е безопасна, тъй като лампите излъчват повече UBA радиация в сравнение с UVB.

Новият доклад обаче опровергава това становище - UBA са опасни и такова лъчение трябва да се избягва, тъй като то е клас 1 канцероген. Експертите се позовават и на собствено проучване, публикувано през 2006 г., което установи, че излагането на солариум преди 30-годишна възраст е свързано със 75% увеличение на риска от меланом.Отделно проучване, публикувано миналия юли от NIH, пък установи, че честотата на меланом сред младите жени се утроила между 1973 и 2004 г.

Още през началото на 90-те години на миналия век се наблюдава драматично увеличение на меланомните лезии, което накара учени да стигнат до заключението, че излагането на UV лъчи може би играе основна роля.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator