Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиВръзка между приема на калций и метаболизма при момчета
Връзка между приема на калций и метаболизма при момчета

Момчетата, приемащи големи количества калций с хранителния си режим, имат по-голям базов разход на енергия спрямо консумиращите по-малки количества от елемента.

Резултатите на проучване, публикувано оналйн в Journal of Pediatrics, може би обясняват данните от по-стари проучвания, свързващи високия прием на калций с по-ниски нива на телесна мазнина при деца и възрастни.

За калция е известно, че спомага за регулацията на метаболизма и ако наистина има ефект върху телесната мазнинна акумулация, то най-вероятно първият се дължи на повлияване на калорийния разход по време на почивка, обясняват авторите.

Изследвайки 315 деца на възраст между 7 и 12 години, първоначално авторите не установили силна директна връзка между приема на калций и нивата на телесна мазнина. Все пак била отчетена корелация между по-високия калциев прием и по-усилен метаболизъм при спокойно физическо състояние.

При половия анализ било установено, че тази връзка е валидна само при момчетата. Половата разлика авторите свързват с репродуктивните хормони.

Независимо какъв е точният механизъм, проучването сочи, че калцият може би повлиява акумулацията на мазнини чрез ефекти върху разхода на енергия по време на покой.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator