Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСтратегии при лечение на тежка хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Стратегии при лечение на тежка хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) 28 април 2010

Клиничен обзор, публикуван в New England Journal of Medicine, представя различни стратегии и препоръки за лечение на пациенти с тежка хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Главният симптом при тежките форми на ХОББ е задухът при физическо усилие. Появата му в началото е незабележима, но бързо може да прогресира до тежка инвалидизация в рамките на години. Други чести симптоми са: кашлица, продукция на храчки, хрипове и конгестия.

Типичните прояви на напредналата ХОББ са следствие на тежката обструкция на долните дихателни пътища, която може да бъде демонстрирана чрез спирометрия. При тези пациенти често, но не винаги, се наблюдават бъчвовиден гръден кош, инспираторна ретракция на долните ребра, удължена фаза на издишване, употреба на спомагателните дихателни мускули.

Изострянията често изискват посещение при лекар и дори хоспитализация. Относителният риск за терапевтичен неуспех може да бъде снижен с около 50% при употреба на антибиотици по време на пристъпите. Антибиотиците са най-ефективни при пациенти, които имат продуктивна кашлица с пурулентни храчки.

Усложненията на ХОББ могат да бъдат тежки: белодробна хипертония и белодробно сърце, повишен риск от сърдечносъдово заболяване, остеопороза, белодробен рак, депресия и други системно заболявания

Терапевтични стратегии

Терапевтичният подход при всички пациенти задължително трябва да включва обучение на пациента при първата визита, фокусиращо се върху признаците и симптомите на острия пристъп и нуждата от бързо разпознаване и лечение на последния. Най-важният аспект от терапията е спирането на тютюнопушенето.

Фармакотерапията може да включва инхалаторен дългодействащ бета-2-агонист, инхалаторен дългодействащ антихолинергичен агент и/или инхалаторен кортикостероид. Дългодействащите бета-2-агонисти salmeterol и formoterol водят до поне 12-часова бронходилатация, докато tiotropium има продължителност на ефекта около 24 часа.

При пациенти с тежка, склона към обостряния ХОББ трябва да бъдат лекувани с комбинации, включващи медикаменти от 2 от посочените 3 класа. Тъй като последните намаляват риска от тежък пристъп с 15-20%, терапията с тях трябва да бъде продължена дори и при липса на симптоматично подобрение. Нежеланите реакции от дългодейсващите бронходилататори обикновено са леки.

При пристъп трябва да се приложи крактодействащ бронходилататор: albuterol (или друг краткодействащ бета-2-агонист), ipratropium bromide - в комбинация или самостоятелно. Пациентите трябва да бъдат инструктирани относно правилната употреба на инхалера. Albuterol има по-бързо действие от ipratropium bromide.

Дългосрочна кислородна терапия трябва да бъде назначена и използвана в продължение на 18 часа или повече всеки ден, при условие че артериалната кислородна сатурация е <88% при спокойно състояние.

Пациентите с ХОББ трябва да бъдат ваксинирани срещу грип всяка есен; прилагането на пневмококова ваксина също е уместно.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator