Начало
НачалоСексуално здравеГонореята става все по трудна за лечение
Гонореята става все по трудна за лечение 06 април 2010

Бактерият, причиняващ гонорея, скоро ще стане "супермикроб", благодарение на главоломно увеличаващата се антибиотична резистентност към разпространената полово предавана инфекция.

Ново проучване сочи, че лечението на гонореята става все по-трудно, тъй като бактерият е изградил резистентност към голям брой антибиотици. Ако тази тенденция продължи, има голяма вероятност съвсем скоро някои щамове на Neisseria gonorrhoeae да станат резистентни към всички налични терапевтични опции.

Гонореята е широкоразпространено полово предавано бактериално заболяване, което нелекувано може да доведе до тазова възпалителна болест, ектопична бременност и стерилитет при жени. Лечението се състои от една единствена доза от cefixime или ceftriaxone.

Избирането на подходящ антибиотик може да бъде сериозно предизвикателство, тъй като патогенът, причиняващ гонорея, е много гъвкав и изгражда изключително бързо резистентност, обясняват авторите. Те отбелязват, че пеницилинът се е използвал десетки години в миналото, докато най-накрая почти всички изолати на Neisseria gonorrhoeae изграждат резистентност към антибиотика.

Настоящите препарати на избор - ceftriaxone и cefixime, все още са много ефективни, но се наблюдават признаци на изграждаща се резистентност, особено към cefixime.

Тъй като новите препарати на пазара са малко, най-вероятно в скоро бъдеще препоръките за единична доза ше бъдат ревизирани. Терапията може би ще включва повече от един антибиотик, прилагани повече от един ден.

Свързани статии:
Лечение на гонорея


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator