Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНови препоръки за лечение на хронична болка
Нови препоръки за лечение на хронична болка 02 април 2010

Американското анестезиологично дружество обнови своите препоръки за лечение на хронична болка. Новите препоръки са дефинирани така, че да улеснят максимално клиницистите, занимаващи се с лечение на болка. Главните цели са оптимизиране на болковия контрол, подобряване на физическото и психосоциално съществуване и ограничаване на страничните ефекти.

Обновлението е публикувано в априлския брой на Anesthesiology и се отнася за пациенти с хронична неракова, невропатна, соматична или висцерална болка. Внимание е отдадено на интервенционални диагностични процедури - диагностичен ставен блок, нервен блок, невроаксиални опиоиди.

Подходът при пациентите с хронична болка трябва да е мултимодален, дългосрочен с периодични проследявания. Основните акценти в новите препоръки са:

- аблативните техники
- акупунктура
- блокове
- ботулинов токсин
- електрическа нервна стимулация
- епидурални стероиди
- интратекална медикаментозна терапия
- минимално инвазивни спинални процедури
- фармакологична терапия
- психологична терапия
- инжекции в тригерни точки

Медикаментите, подходящи за контрол на хроничната болка, включват: антиконвулсанти, антидепресанти, бензодиазепини, NMDA-рецепторни антагонисти, нестероидни противовъзпалителни средства, опиоиди, скелетномускулни релаксанти и топикални агенти.

Пълното ръководство може да прочетете тук (английски език)


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator