Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииИзненадващо: кафето намалява риска от аритмии
Изненадващо: кафето намалява риска от аритмии

Ново проучване, представено наскоро, сочи, че консумацията на няколко чаши кафе на ден понижава риска от аритмии. Според проучването, консумацията на 4 и повече чаши кафе на ден е свързано с 18% редукция на този риск.

Резултатите сочат, че протективният ефект се наблюдава както при мъжете, така и при жените, пушачи, непушачи и различни етнически групи.

Кафето е сложна субстанция, в чийто състав освен кофеин влизат други вещества, като антиоксиданти. Най-интересното в случая е, че анализ върху лица, консумиращи само декофеинизирано кафе, не открива предпазващ ефект. Това означава, че всъщност кофеинът е предпазващата от аритмии съставка.

Механизмите, свързани с този феномен са неясни, но авторите предполагат, че всичко се върти около блокирането на аденозиновите рецептори. Известено е, че в мозъка кофеинът има компетитивно действие спрямо аденозина за съответните рецептори. Може би кофеинът има подобно действие и относно аденозина в сърцето. Последният има влияние върху провеждането и възстановяването на мускулните клетки след деполяризация, като един от тези ефекти е скъсяването на рефрактерния период - момент, който повишава риска от ритъмни нарушения. Кофеинът може би отслабва това нежелано действие на сърдечния аденозин.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator