Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусКои деца с леки травми на главата се нуждаят от КТ?
Кои деца с леки травми на главата се нуждаят от КТ? 10 февруари 2010

Ново правило успешно идентифицира децата с леки травматични увреждания, при които е необходимо извършването на компютърна томография (КТ). По този начин би се намалил големият брой ненужни скенове и излагане на децата на йонизираща радиация.

През последното десетилетия КТ се използва все по-често при леки травми на главата, а диагностичната стойност на процедурата е сравнително ниска. Повишаваща се употреба на КТ повишава както разходите в здравната система и е свързана с излагане на ненужно количество радиация на голям брой деца, пишат д-р Martin H. Osmond и колеги от Pediatric Emergency Research Canada Head Injury Study Group.

Те провели проучване, включващо 3866 последователни педиатрични пациенти на възраст до 16 години (средна възраст), които били приети в спешно отделение след остра но лека травма на главата в рамките на предходните 24 часа.

Като лека травма била дефинирана тъпа травма, довела до загуба на съзнание, амнезия, дезориентация, продължително повръщане (два или повече епизода през 15 минути) или персистираща раздразнителност в спешното отделение и 13 до 15 точки по Glasgow Coma Scale.

Авторите успели да създадат клинично правило кога да се прилага КТ на глава - Canadian Assessment of Tomography for Childhood Head injury (CATCH) rule.

Правилото гласи: КТ на глава е необходима при деца с лека травма на главата и която и да е от следните находки (които са разделени на високорискови - нужда от неврологична интервенция; среднорискови -мозъчно увреждане на КТ)

а) високорискови
- недостигане на 15 точки по скалата на Глазгоу в рамките на 2 часа
- заподозряна отворена или депресионна фрактура на черепа
- история за влошаващо се главоболие
- раздразнителност по време на прегледа

б) среднорискови
- всякакъв признак за фрактура на черепната база
- голям хематом на скалпа
- опасен механизъм на настъпилата травма (ПТП, падане от височина - > 91 см / 5 стъпала, падане от колело без каска).

Високорисковите фактори били 100% чувствителни за нужда от неврологична интервенция, като според тези фактори 30.2% от пациентите били подложени на КТ.

Среднорисковите фактори били 98.1% чувствителни за мозъчно увреждане на КТ, като на базата на тях 52% претърпели КТ.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator