Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКонсумацията на безалкохолни напитки - свързана с развитието на панкреатичен рак
Консумацията на безалкохолни напитки - свързана с развитието на панкреатичен рак

Редовната консумация на безалкохолни напитки, съдържащи захар, повишава риска от рак на панкреаса, сочи ново проучване. Според резултатите, приемът на две или повече безалкохолни напитки на седмица е свързан с 87% повишен риск от този вид рак.

Дори и след отчитане на фактори като тютюнопушене, калориен прием и диабет тип 2, авторите установили, че консумацията на безалкохолни напитки може би играе независима роля в развитието на рак на панкреаса.

Безалкохолните напитки и натуралните сокове имат висок гликемичен товар в сравнение с другите храни и напитки и отдавна се предполага, че първите две биха могли да се окажат рисков фактор за панкреатичен рак. Високите захарни нива могат да повишат нивата на инсулин, което от своя страна допринася за растежа на панкреатичните ракови клетки, обясняват учените.

В това проучване обаче не била установена подобна връзка относно консумацията на натурални сокове, за което има няколко възможни обяснения. Първото е, че това становище се базира на сравнително малък брой случаи, т.е случаите са прекалено малко, за да бъде отчетен ефект. Друго възможно обяснение е, че натуралните сокове имат по-малко захар, съдържат голям брой нутриенти и се сервират в по-малки порции. Трето обяснение е, че консумацията на натурален сок често е свързана със спазването на по-здравословен начин на живот.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator