Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЛечение на еректилна дисфункция: обзор
Лечение на еректилна дисфункция: обзор 08 февруари 2010

В American Family Physician бяха публикувани специфични препоръки за лечение на еректилна дисфункция в доболничната помощ. Еректилната дисфункция се дефинира като невъзможност за постигане или поддържане на ерекция, достатъчна за провеждането на задоволителен полов акт.

Еректилната дисфункция (ЕД) е чест сексуален проблем сред мъжете; тя е свързана със сериозен стрес, който кара мъжете да потърсят лекарска помощ. Нарушението има силен ефект върху интимния живот на партньорите, качеството на живот, като може да е и маркер за подлежащо сърдечносъдово заболяване.

Еректилната дисфункция може да е следствие на органични причини: съдови, неврогенни, хормонални, анатомични; лекарствено индуцирана; психогенна; комбинация от последните две. Нарушения в ерекцията в даден етап от живота изпитват около 1/3 от мъжете, като тяхната честота се увеличава успоредно с възрастта. Предиктивни фактори, свързани със значително повишен риск от еректилна дисфункция, са затлъстяването, заседналият начин на живот и тютюнопушенето.

При повечето случаи анамнезата и физикалното изследване са достатъчни за поставяне на диагнозата. В анамнезата трябва да се потърси наличието на диабет или други коморбидни състояния, които увеличават риска от ЕД; употреба на медикаменти с негативни ефекти върху сексуалната функция. Пациентът трябва да се разпита за сексуалните си преживявания с цел оценка на либидото и способността за постигане на оргазъм и еякулация.

Физикалното изследване трябва да включва сърдечносъдова и неврологична оценка, генитална инспекция и дигитално ректално туширане.

Въпреки че няма утвърдени диагностични тестове от първа линия, желателно е да се изследват серумна глюкоза на гладно, липиден панел, тироид-стимулиращ хормон, сутрешни нива на тестостерон. Опционално могат да се назначат ПКК, свободен тестостерон, лутеинизиращ хормон, пролактин, секс-хормон свързващ глобулин; анализ на урината.

При избрани пациенти с ЕД могат да се проведат: психологична или психиатрична консултация, анализ на връзката с партньора, неврофизиологични пенилни и сфинктерни тестове, съдови изследвания и др.

Лечението на еректилна дисфункция от първа линия включва промени в начина на живот (отслабване, повишена физическа активност, спиране на цигарите), спиране на препарати, които причиняват ЕД, назначаване на терапия с инхибитори на фосфодиестераза тип 5 (PDE5 инхибитори).

Най-ефективните орални преапрати за лечение на ЕД са PDE5 инхибиторите, които са ефективни при еректилна дисфункция, свързана със захарен диабет, увреда на гръбначния стълб и употреба на антидепресанти.

Трите налични на пазара PDE5 инхибитора имат относително сходна ефективност, но се различават по дозировка, начало и продължителност на действие. Open-label проучване сочи, че пациентите предпочитат tadalafil и vardenafil пред sildenafil. PDE5 инхибиторите са добре толерирани с леки преходни странични ефекти (главоболие, флъш, диспепсия, ринит, абнормално зрение).

Когато PDE5 инхибиторите са неефективни, алтернативните терапевтични опции включват интрауретрални и интракавернозни инжекции с alprostadil, вакумни помпи, хирургично имплантирани протези.

При двойките, засегнати от ЕД, се препоръчва поведенческа терапия и терапия, целяща подобряване на качеството на взаимоотношения.

При мъжете с ЕД се наблюдава повишен риск от коронарни, цереброваскуларни и периферни съдови заболявания. Тъй като ЕД се наблюдава средно 3 години по-рано от симптомите на коронарна болест на сърцето, при тези мъже трябва да се извършва кардиоваскуларен скрининг.

Ключови клинични препоръки за практиката:


- желателно е да се изследват серумна глюкоза на гладно, липиден панел, тироид-стимулиращ хормон, сутрешни нива на тестостерон

- инхибиторите на фосфодиестераза тип 5 трябва да бъдат първа линия на лечение

- PDE5 инхибиторите са най-ефективни при еректилна дисфункция, свързана със захарен диабет, увреда на гръбначния стълб и употреба на антидепресанти

- като съпътстващо лечение може да се приложи психосоциална терапия, както и суплементация с тестостерон при мъже с хипогонадизъм.

- суплементацията с тестостерон подобрява еректилната дисфункция и либидо при мъже с хипогонадизъм.

- при мъже с ЕД е необходим скрининг за сърдечносъдови рискови фактори.

Още по темата:

Виагра, Левитра, Циалис - начин на действие, странични ефекти





 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator