Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисокият прием на фруктоза - свързан с метаболитен синдром, бъбречно заболяване
Високият прием на фруктоза - свързан с метаболитен синдром, бъбречно заболяване

Прекомерният прием на фруктоза, която се използва често като подсладител в безалкохолните напитки, може да доведе до прояви на метаболитен синдром и хронично бъбречно заболяване, сочат две проучвания. Резултатите и на двете сочат, че тези нежелани ефекти са медиирани поне донякъде от повишение в нивата на пикочна киселина.

Свръхприемът на фруктоза предизвиква метаболитен синдром при животни, като този ефект частично може да бъде предотвратен чрез понижаване на пикочната киселина, обясняват авторите на първото проучване. Те тествали хипотезата си, че фруктозата може да индуцира прояви на метаболитен синдром при зрели мъже, като освен това изследвали дали този ефект може да бъде намален чрез приема на алопуринол.

74 мъже били рандомизирани на 200 г фруктоза дневно в продължение на 2 седмици с или без алопуринол. Приемът на фруктоза бил свързан с покачване на систоличното и диастолично кръвно налягане от 7 и 5 mm Hg. Средните триглицериди на гладно скочили със средно 0.62 mmol/l, докато нивата на HDL-холестерола спаданли с 0.06 mmol.

Плазмените глюкозни нива не претърпели промяна, но били отчетени повишени инсулин на гладно и HOMA индекси. Превалентността на метаболитен синдром се увеличила с 25% до 33%.

Терапията с алопуринол довела до понижаване на пикочната киселина и предотвратила покачването на кръвното налягане. Алопуринолът бил свързан с и намаляване на LDL-холестерола.

Във второто проучване пък консумацията на над 1 безалкохолна напитка, съдържаща фруктоза, на ден била свързана с повишаване на вероятността от хиперурикемия с 31%. Било отчетено и повишаване на риска от хронично бъбречно заболяване с 46%. При лица с пикочна киселина над 0.54 mmol/l, консумацията над 1 сода на ден била свързана с повишаване на риска от бъбречно заболяване със 159%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator