Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокус9 фактора за различаване на еозинофилния езофагит от ГЕРБ
9 фактора за различаване на еозинофилния езофагит от ГЕРБ 18 януари 2010

Модел, съдържащ 9 клинични фактора, успешно различава еозинофилния езофагит от гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), докладват лекари от University of North Carolina.

Симптомите на еозинофилния езофагит (ЕЕ) и ГЕРБ - дисфагия, heartburn и гръдна болка, могат да се припокриват, като новият модел успешно може да диференцира двете състояния, обясняват авторите.

Според статията, следните 9 фактора са предиктивни за ЕЕ: по-млада възраст, дисфагия, документирана хранителна алергия, пръстени при езофагогастродуоденоскопия (ЕГД), линеарни бразди на ЕГД, бели плаки или ексудати на ЕГД, липса на хиатална херния, повишен еозинофилен брой, еозинофилна дегранулация в биопсичната проба.

Този модел успял успешно да идентифицира 89% от участниците в проучването, като точността била еднаква при деца и възрастни.

Ретроспективни проучвания сочат, че около 1-2% от пациентите със симптоми на ГЕРБ всъщност най-вероятно страдат от ЕЕ. Затова при ЕЕ трябва да се подозира при пациент "с ГЕРБ", рефрактерен на терапия с инхибитори на протонната помпа, както и при пациент с гръдна болка и дисфагия в допълнение към паренето зад гръдната кост, който се повлиява под очакваното от антикиселинна терапия, обясняват авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator