Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисокият прием на кафе и чай - свързан с понижен риск от диабет
Високият прием на кафе и чай - свързан с понижен риск от диабет

Високата консумация на кафе (вкл. и декофеинизирано) и чай е свързана с понижен риск от диабет тип 2, сочат резултатите на мета-анализ, публикуван в Archives of Internal Medicine.

Лекари от George Institute for International Health към университета в Сидни (Австралия) анализирали 18 проучвания, включващи 457 922 участници. След отчитане на различни повлияващи фактори била установена обратна зависимост между количеството приети чай и кафе и последващия риск от диабет.

Всяка консумирана чаша кафе на ден била свързана със 7% намаление на този риск. Подобна зависимост била установена и за кафето без кофеин и чая.

Ако положителните ефекти от чая и кафето върху риска от диабет се потвърдят, то това би имало огромно значение за милиони страдащи от захарен диабет, както и при лица с повишен риск от развитието му. Идентификацията на активните съставки на тези напитки може да създаде нови терапевтични подходи за първичната превенция на захарния диабет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator