Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКратките високопротеинови диети повлияват бъбречната хемодинамика
Кратките високопротеинови диети повлияват бъбречната хемодинамика

Само в рамките на една седмица, високопротеиновата диета може да промени бъбречната хемодинамика и екскреция при здрави млади мъже, сочи малко германско проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Авторите смятат, че трябва да се обръща повече внимание на потенциалните странични ефекти на високопротеиновите диети, които са изключително популярни през последните години заради голямата си ефективност.

Германските лекари установили, че високопротеиновата диета повишава филтрационния дебит, като в дългосрочен план това може да доведе до свръхстрес и негативни ефекти върху бъбреците.

В настоящото проучване скоростта на гломерулна филтрация била значително по-висока при провеждащите високопротеинова [2.46 g/kg] диета (141 мл/мин) в сравнение с лицата, подложени на нормопротеинов [1.18 g/kg] режим (125 мл/мин). Било установено и повишение на филтрационната фракция при първата група. Тези лица имали и повишен кръвен уреен азот, серумна пикочна киселина, глюкагон, натриуреза, уринарен албумин и урейна екскреция.

Имайки предвид тези ефекти, към високопротеиновите диети трябва да се подхожда внимателно, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator