Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНачинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влияние върху здравето
Начинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влияние върху здравето

Кардиопротективният ефект на омега-3-мастните киселини, приемани с рибните продукти, варира при различните етнически групи. Този феномен най-вероятно се дължи на вида на консумираната риба и методите за нейното приготвяне при различните култури.

Тези вариации са най-явни при мъжете и докато количеството и вида риба оказват влияние върху здравословното състояние, огромно значение има и начинът на приготвяне, докладва Lixin Meng (University of Hawaii, Manoa) на American Heart Association 2009 Scientific Sessions.

Екипът на Meng установил, че консумиращите адекватно количество печена и варена риба имат по-ниска честота на сърдечносъдово заболяване и свързана с него смъртност в сравнение с приемащите по-малко количество. Ежедневната консумация на пържена риба обаче била свързана с по-висока смъртност. Аналогични били резултатите относно коснумиращите подсолена и изсушена риба. Единственият метод на пържене, който бил свързан с протективен ефект на рибните продукти, е т.нар. stir-frying, което представлява пържене на силен огън в дълбок тиган с малко мазнина, като този метод е много популярен в Япония.

Конкретно, здравословното приготвяне и консумирането на адекватно количество риба, богата на омега-3-мастни киселини, били свързани с 23% намаляване на риска от сърдечно заболяване при мъже. Обратно, консумацията на дълбоко-пържена, осолена и изсушена риба била свързана с 12-15% покачване на този риск.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator