Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияЕжедневната консумация на кафе е свързана с понижен риск от прогесия на хроничния хепатит С
Ежедневната консумация на кафе е свързана с понижен риск от прогесия на хроничния хепатит С

Консумацията на 3 или повече чаши кафе на ден е свързана с понижен риск от прогресия на хроничния хепатит С, сочат резултатите на голямо проспективно проучване публикувано в Hepatology.

Това е първото проучване, което изследва тази връзка. То има и голямо значение, имайки предвид големия брой инфектирани с хепатит С хора, тъй като е изключително важно да се идентифицират модифициращите рискови фактори, свързани с прогресията на заболяването.

По-голямата консумация на кафе била свързана с по-лека стеатоза, по-високи албуминови нива и по-ниско съотношение (АсАТ/АлАТ), алфа-фетопротеин, инсулинови нива и HOMA-IR при базовите изследвания.

След средно 3.8 години проследяване пиенето на повече от 3 чаши кафе на ден било свързано с над 50% намаляване на риска от асцит, прогресия на хроничното чернодробно заболяване, чернодробна смърт, чернодробна енцефалопатия, хепатоцелуларен карцином, спонтанен бактериален перитонит, варикално кървене, повишена чернодробна фиброза.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator