Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияПо-високият прием на фибри понижава риска от рак на гърдата
По-високият прием на фибри понижава риска от рак на гърдата

Успоредно с увеличаването на приеманите с храната фибри намалява рискът от рак на гърдата, сочи проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Според проучването, фибрите понижават риска главно от ER-/PR- тумори.

От доста време се предполага, че фибрите намаляват риска от рак на гърдата, модулирайки естрогеновия метаболизъм. Въпреки това връзката между фибрите и хормоналния статус на тумора бе неясна. Всъщност това е първото проучване, изследващо връзката между приеманите с храната фибри и хистологичния тип на туморите на гърдата.

Авторите анализирали данни от 185 598 жени в постменопаузна възраст. За оценка на приеманите фибри бил използван специален въпросник.

По време на проследителния период от близо 7 години били докладвани 5461 случая на рак на гърдата, като хормоналният рецепторен статус бил известен при 2391: 1641 ER+/PR+, 336 ER+/PR–, 48 ER–/PR+ и 366 ER–/PR–.

Високият прием на фибри бил свързан с 13% понижен риск от рак на гърдата. Последващ анализ установил, че връзката е по-силна по отношение на ER-/PR- , отколкото за ER+/PR+ туморите. Жените, приемащи най-големи количества фибри, имали 44% понижен риск от ER-/PR- тумори, докато рискът от ER+/PR+ тумори бил само с 5% по-нисък.

Авторите отбелязват, че ефектът на фибрите върху раковия риск варира според хистологичния тип. Високият прием бил свързан с 34% понижен риск от лобуларни тумори срещу 10% понижен риск от дуктални тумори.

Била установена и интересна подробност - водонеразтворимите фибри (от зърнени храни, зеленчуци, плодове, бобови култури) не били свързани с понижение на риска от рак на гърдата, докато този ефект бил наблюдаван само при разтворимите фибри.

Авторите смятат, че видът на фибрите повлиява по различен начин патофизиологичните процеси, свързани с развитието на тумори на гърдата. За разтворимите фибри е установено, че са по-ефективни в контрола на кръвната глюкоза, инсулин и инсулиноподобни растежни фактори, които са свързани с рака на гърдата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator