Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСредиземноморската диета може да отложи нуждата от антидиабетни препарати
Средиземноморската диета може да отложи нуждата от антидиабетни препарати

Спазването на нисковъглехидратна Средиземноморска диета от новодиагностицираните с диабет може да отложи нуждата от терапия с години, сочи ново проучване.

Проучването установило, че след 4 години спазване на тази диета само 44% от новодиагностицираните пациенти с диабет (срещу 70% от тези, прилагащи нискомазнинна диета) се нуждаят от медикаментозна терапия. При пациентите, спазващи Средиземноморска диета, се наблюдавало и по-голямо подобрение на някои сърдечносъдови рискови фактори.

Въпреки че Средиземноморската диета подобрява сърдечносъдовите рискови фактори и диабета, а Американската диабетна асоциация (ADA) препоръчва спазването на нисковъглехидратна или нискомазнинна диета при пациентите с диабет тип 2, почти няма проучвания, сравняващи директно тези два режима.

С тази цел лекари рандомизирали 215 пациенти с наднормено тегло, наскоро диагностицирани с диабет тип 2. Пациентите водели заседнал начин на живот, с ИТМ над 25 кг/м2 и гликиран хемоглобин под 11%. 77% имали нива на HbA1c над 7%. Средната възраст на пациентите била 52 години.

Главният краен резултат на проучването бил периодът до започване на антихипергликемична терапия (при нива на HbA1c над 7% на две поредни измервания през 3 месеца. Вторичните крайни резултати включвали: промяна в телесната маса, гликемичен контрол, достигане на целеви стойности на коронарните рискови фактори според ADA (HbA1c <7%, кръвно налягане под 130/80, LDL холестерол под 2.59 mmol/l).

Пациентите били рандомизирани на:

1. Средиземноморска диета: много зеленчуци, пълнозърнести храни, малко червено месо, но позволена консумация на птиче месо и риба вместо това. <50% калории от комплексни въглехидрати, >30% калории от мазнини, главно от зехтин.

2. Нискомазнинна диета, базирана на препоръките на ADA: много пълнозърнести храни, намалено количество на сладки продукти, мазнини и високомазнинни продукти; <30% от мазнини.

От 155-те пациенти с повишени над 7% базови нива на гликиран хемоглобин, само 22% продължавали да имат повишен HbA1c на третия месец, а всички пациенти имали по-ниски нива след шестия месец на която и да е диета. Това е драматично подобрение без фармакотерапия, обяснява говорителят на Американското кардиологично дружество - д-р Elizabeth Klodas.

Пациентите и от двете групи отслабнали значително, със съпътстваща редукция на плазмената глюкоза и HbA1c, но подобренията в тези аспекти били по-изразени при Средиземноморската диета. Последната довела до отлагане на нуждата от антихипертензивни препарати, независимо от промяната в теглото. Повече участници от тази група постигнали ADA целевите стойности, като при тях се наблюдавало и по-голямо покачване на HDL-холестерола и понижаване на триглицеридите.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator