Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКалорийната рестрикция увеличава преживяемостта при примати
Калорийната рестрикция увеличава преживяемостта при примати

В проучване с маймуни резус калоричната рестрикция е довела до повишена преживяемост и по-късно настъпване на някои заболявания, характерни за напредналата възраст. Това сочи статия, публикувана в Science.

При редица животински видове бе установено, че ограничаването на калориите, съчетано с правилно хранене, води до забавяне на стареенето и удължаване на продължителността на живота. Дали ограничените калории повишават устойчивостта срещу някои заболявания и намаляват смъртността при приматите, остава неясно.

В настоящото проучване, стартирало още през 1989 г., авторите изследвали ефектите на калорийната рестрикция върху резус макаци. Било установено, че умереното калорийно ограничение (-30% от базовите калории) води до понижаване на смъртните случаи, следствие на причина, свързана с напредналата възраст. До края на проучването 37% от контролните животни починали следствие на възрастови причини. За сравнение - този процент при животните, подложени на калорийно ограничение, бил само 13.

Калорийната рестрикция спомогнала за превенция на заболявания като диабет, рак, сърдечносъдови заболявания мозъчна атрофия.

Имайки предвид многото сходни черти между резус макаците и човека, положителните ефекти на калорийната рестрикция е възможно да се наблюдават и у хората, заключват авторите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator