Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииАмериканската диетична асоциация подкрепя вегетарианските диети
Американската диетична асоциация подкрепя вегетарианските диети

Вегетарианските диети, ако са добре планирани, са здравословни и хранителни при всички възрастови групи и могат да спомогнат за превенцията и лечението на хронични заболяване, се посочва в наскоро обновено становище на Американската диетична асоциация. Ревизираните препоръки са публикувани в Journal of the American Dietetic Association.

От ADS издават следните специфични препоръки за провеждането на здравословна вегетарианска диета с достатъчно нутриенти:

- диетата трябва да съдържа широко разнообразие от здравословни храни: пълнозърнести, зеленчуци, плодове, ядки, семена, млечни продукти и яйца по желание.

- консумацията на храни, богати на захар, натрий и мазнини (особено наситени и транс) трябва да бъде ограничена

- на вегетарианците, консумиращи млечни продукти и яйца, се препоръчва умереност; млечните продукти по възможност да бъдат с ниско съдържание на мазнини

- диетата трябва да съдържа широка гама от здравословни плодове и зеленчуци

- препоръчва се намирането на източник на витамин В12 и витамин D (в случаите на недостатъчна слънчева експозиция)

- с цел осигуряване на нутритивните нужди, свързани с една вегетарианска диета, трябва да се изгради връзка между лекаря и членовете на семейството на пациента, особено с родителите на деца, следващи такава диета.

- лекарите, незапознати с принципите на вегетарианското хранене, трябва да помагат в избора на пациентите си при намирането на нутриционист или друг квалифициран специалист.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator