Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДиагноза и лечение на стрептококовия фарингит
Диагноза и лечение на стрептококовия фарингит 10 март 2009

В последния брой на American Family Physician бяха публикувани препоръки за диагноза и лечение на стрептококовия менингит в доболничната помощ. Фарингитът е много често заболяване, като само в САЩ над 11 млн пациенти преминават годишно през спешните отделения и амбулаторните практики.

Най-честият бактериален причинител е бета-хемолитичният стрептокок от група А (GABHS) - той допринася за 15-30% от случаите на остър фарингит у деца и за 5-20% от случаите при възрастни. Инфекцията се предава чрез респираторните секрети, а инкубационният период е между 24 и 72 часа.

Освен възпаленото гърло, при острия стрептококов фарингит често се наблюдава фебрилитет над 38 градуса, тонзиларна ексудация и цервикална аденопатия. При вирусния фарингит по-често се наблюдава кашлица, ринит и диария.

Златният стандарт в диагностиката на стрептококовия фарингит е вземането на гърлена култура. През последните години се наблюдава значително подобрение в чувствителността и специфичността на бързите тестове за наличие на антиген (RADT). С цел улесняване на медиците е възприета скала на Centor, чрез която може да се определи при кои пациенти не трябва да се провеждат тестове, кои се нуждаят от гърлена култура/RADT или емпирично лечение с антибиотици.

При тази скала по една точка се дава за всяка от следните находки: липса на кашлица, подути и болезнени предни шийни лимфни възли, повишена температура > 38 градуса, тонзиларни ексудати или подуване, възраст между 3 и 14 години. Една точка се изважда при възраст над 45 години.

При общ резултат 0 или 1 рискът от GABHS е 1% до 2.5% (при ≤ 0) и между 5% и 10% при 1 точка. В този случай не се препоръчват допълнителни изследвания и употреба на антибиотици, макар че при оценка 1 биха могли да се извършат RADT/гърлена култура.

При резултат 2 или 3 рискът от GABHS е между 11% и 18% (2) и между 28% и 35% (3). В този случай се препоръчват RADT/култура и прилагането на антибиотици при положителна находка.

При оценка 4 или повече рискът от GABHS е между 51% и 53% - препоръчва се емпричина терапия с антибиотици.

Усложненията
от GABHS фарингита могат да бъдат супуративни и несупуративни. Първите включват бактериемия, церивкален лимфаденит, ендокардит мастоидит, менингит, среден отит, перитонзиларен или ретрофарингеален абсцес и/или пневмония. Несупуративните усложнения включват постстрептококов гломерулонефрит или ревматична треска.

Лечение. Медикаментът на избор при лечението на GABHS е пеницилинът - 10 дни орално лечение или 1 инжекция интрамускулно с benzathine penicillin. Плюсове са ефективността, тесният спектър на активност и цената. Проучвания сочат, че ефективността на amoxicillin е сходна и по-добра от тази на пеницилина, така че този препарат също е важно средство на избор. При пациенти с пеницилинова алергия разумни опции са erythromycin и цефалоспорини от първо поколение.

Поради зачестилите доклади за неуспешна пеницилинова терапия, някои ръководства препоръчват употребата на цефалоспорини при всички неалергични пациенти, най-вече заради по-добрата ерадикация на GABHS и добра ефективност срещу хроничното носителство на GABHS.

Въпреки приложената антибиотична терапия, хроничната GABHS колонизация е честа. Възприето е, че хроничните носители нямат нужда от терапия, тъй като се смята, че при тези индивиди риска от трансмисия или развитие на инвазивна инфекция е нисък. Съществуват някои фактори, налагащи антибиотичното лечение на хроничните носители: рекурентни GABHS инфекции в рамките на едно семейство, контакт с лице, страдащо от или прекарани остра ревматична треска или остър постстрептококов гломерулонефрит, епидемичен взрив на ревматична треска, постстрептококов гломерулонефрит или инфекция с инвазивни стрептококови щамове от група А; болничен персонал, хоспитализирани пациенти, при деца с риск от тонзилектомия поради повтарящ се GABHS фарингит.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator