Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииИзлишните килограми
Излишните килограми

Независимо от вида, състава и калоричността, епизодичните диети имат краткотраен ефект. Ако не се предприемат никакви мерки за поддържане на теглото, при 95 от 100 човека свалените с толкова труд килограми се възстановяват след 6 месеца, често - с лихва. Механизмът на този "йо-йо" ефект е програмиран на генетично равнище. При рязко снижаване на постъпващите с храната калории организмът минава на икономичен режим. Всички обменни процеси се забавят, за да може вътрешните ресурси (мастните отлагания) да стигнат за по-дълго време. Ако след диетата започнете отново да се храните както преди, неизразходваните калории се отлагат в подкожната мазнина - за черни дни. Запомнете: с всеки следващ опит избавянето от излишните килограми става все по-трудно. Според последни проучвания на западни учени големите колебания в теглото повишават риска от инфаркт. При силно отслабване концентрацията на "добрия" холестерол в кръвта значително се понижава.    

Най-трудното не е да отслабнеш, а да запазиш постигнатия резултат. За целта е необходима генерална промяна в начина на хранене. За продължително време. Желателно - завинаги. Смяташе се, че лишавайки се от сладки и тестени храни, ще решите проблема си. Обаче днешната диетология изведе въглехидратите от забранените храни - при условие, че не се тъпчете. В 1 грам въглехидрати има толкова калории, колкото в белтъчините - 4,1; в мазнините те са 9,3. Освен това организмът изгаря първо въглехидратите, след това - мазнините, и накрая - белтъчините. Ако не му достигне енергия, прибягва до мазнините (тогава губите тегло). Ако целта е да не качвате килограми и ограничите дневния прием мазнини до 40 грама, въглехидрати може да ядете до насита. Прекаляването със сладкиши и тестени храни е трудно: тези продукти най-добре предизвикват чувство за ситост - за разлика от мазнините. Високата калоричност съвсем не означава ситост.    

Да се изчислят калориите на всеки залък хляб е трудоемко и нереално. А и не е нужно. Достатъчно е да знаете кои продукти са опасни: това са всички храни, които съдържат мазнини. А те не са чак толкова много: мазнини, включително маргарините и растителните мазнини (чипс, изделия от многолистно тесто), майонези, кашкавали, колбаси (особено свинските), кренвирши, мазно месо, шоколад, сладолед. Всички могат да се заменят с нискомаслени. Ако мазнини в храната са малко (до 40 г), то за другите продукти може и да не се ограничавате. Пълното изключване на мазнините е трудно изпълнимо, а и вредно. Те са необходими за организма, но в малки количества - 10-15 грама за денонощие.  

От решаващо значение за процеса "напълняване - връщане към предишното тегло" е индивидуалната способност на организма за окисляване (изгаряне) на мазнините. При различните индивиди този процес е забавен по различни причини. Това означава, че тези хора трябва да се ограничават още повече в сравнение с другите.

Рискът от свръхтеглото е по-голям при деца, които имат един родител със затлъстяване. Обаче наднормено тегло се наблюдава и при осиновените деца. Така че от решаващо значение е не генетичната връзка, а стереотипът на хранене на семейството: навици, особености при приготвянето на храната. 
    
При увеличаване на теглото мазнините от клетките започват да постъпват в кръвта, а това на свой ред води до развитие на атеросклероза и заболявания на сърдечносъдовата система. Мазнините се задържат в клетките от хормона инсулин. За да обезпечи количеството му, задстомашната жлеза работи на предела на възможностите си; ако той не достига - нивото на кръвната захар започва да се повишава. А това вече "замирисва" на захарен диабет.

Отслабнете по метода на Мишел Монтиняк
Милиони хора по света мечтаят да се разделят с наднорменото си тегло. Но да се избавят от излишните килограми без изнурителни диети, гладуване и физическо натоварване може да им помогне балансираното хранене на Мишел Монтиняк.

В младите си години Монтиняк работел в голяма френска фармацевтична компания. Заради естеството на работата си, му се налагало да посещава ресторанти, приеми и официални обеди. Независимо от малкото си години, той започнал катастрофално да напълнява. Не му се искало да напусне работата си, но и за здравето си трябвало да помисли. Мишел изпробвал всички известни диети, но нито една не му помогнала: за известно време успявал да отслабне, но много скоро отново възвръщал килограмите си. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се: Монтиняк решил да не се уповава на авторитети, а да разработи свой собствен метод за отслабване. Той изучил учебници по физиология и медицина, кулинарни книги, консултирал се с учени, лекари, фармацевти. Монтиняк разбрал най-главното: хората напълняват не защото ядат много, а защото се хранят неправилно. Той разработил собствена система за хранене, благодарение на която за кратко време отслабнал с 13 кг, при това ежедневно посещавайки ресторанти и присъствайки на делови обеди. Методиката му била призната от лекари и диетолози.

Калориите не са виновни! 
Откъде идват излишните килограми? Дълго време се приемаше, че виновна е само висококалоричната храна. Още през 1930 г., двама американски лекари от Мичиганския университет, Нюборг и Джонсън стигнали до идеята, че затлъстяването е резултат от потреблението на богати на калории продукти. Т.е. ако е необходимо на ден да получаваш 2500 ккал, а ти получаваш 3500, то излишните се отлагат "за запас", което постепенно ще доведе до напълняване. От този постулат следвал извод: за да отслабнеш, трябва да ядеш нискокалорична храна. На пръв поглед учените разсъждавали напълно логично: ако човек получава на ден не 2500 ккал, а само 2000 ккал, организмът ще заимства недостигащата му енергия от отложената за запас мазнина, вследствие на което теглото ще спадне. 
    
Тази теория дотолкова се вклинила в съзнанието на хората, че на етикетите на всички продукти и даже в ресторантските листи, срещу всяко ястие се пишат цифри, показващи количеството калории. 
    
Обаче Монтиняк обърнал внимание, че нещо тук не пасва. Има хора, които през целия си живот ядат каквото и колкото си искат, но до стари години си остават стройни, а следвайки теорията за калориите, с годините те трябва да тежат 400-500 кг! Затова пък други броят всяка хапка, но дебелеят не с дни, а с часове. 
    
Защо става така? Монтиняк намерил отговор на този въпрос. Цялата работа е в това, че човешкият организъм, ръководейки се от инстинкта за оцеляване, създава енергийни резерви при всякакви условия. Разбира се, при спазването на жестока диета теглото намалява, но все едно организмът не бърза да отдава излишните мазнини - нали за него това е гаранция за оцеляване. Ако недостигът на калории бъде постоянен, организмът по-скоро ще пожертва белтъците, от които се състоят мускулите, ще спре да храни кожата, косата и ноктите и може даже да "отключи" мозъка - оттук и загубата на съзнание и намаляване на умствената дейност при гладуване. 
    
И така, ако количеството калории няма значение, от какво тогава зависи излишното тегло? Въз основа на своите търсения, Монтиняк направил извод, който буквално преобърнал цялата диетология: излишното тегло зависи от употребата на неправилни продукти в неправилни съчетания
    
Той създал своя система за класификация на хранителните продукти в зависимост от съдържанието на въглехидрати, мазнини, белтъчини и целулоза в тях. 
    
Въглехидратите са вещества, които в процеса на обмяна на веществата се превръщат в глюкоза - важен източник на енергия за организма. Когато глюкозата попадне в кръвта, на работа идва инсулинът: той въздейства на глюкозата, помагайки й да проникне в тъканите на организма. Най-много въглехидрати има в продуктите, съдържащи нишесте (булгур, брашно, хляб, картофи) или захар (мед, захар, сладкиши, плодове). 
    
Монтиняк подразделил въглехидратите на два вида: "добри" и "лоши".
• "Добрите" предизвикват само незначително повишаване на глюкозата в кръвта, при това задстомашната жлеза лесно се справя с работата си, отделяйки малко количество инсулин.
• Към "добрите" въглехидрати се отнасят пълнозърнестите продукти и храните от тях; бобът, лещата, зеленият фасул; повечето плодове и плодови сокове без захар; гъбите, млечните продукти; черният шоколад.
• "Лошите" въглехидрати предизвикват силно повишаване на нивото на глюкоза в кръвта, т.е. задстомашната жлеза трябва да се пренапряга и да отделя много повече инсулин.
• Към "Лошите" въглехидрати спадат бялата захар и продуктите, които я съдържат: белият хляб; картофите; царевицата; газираните и спиртните напитки; някои зеленчуци и плодове (моркови, захарно цвекло, пъпеш, грозде, банани, кокос). 
   
Ако човек яде много такива продукти задстомашната жлеза постоянно работи с прекомерно натоварване и постепенно започва да се износва. Здравата задстомашна жлеза отделя толкова инсулин, колкото е необходимо за преработката на постъпилата в кръвта глюкоза. Ако тя не е наред, ще се отделя значително повече инсулин, отколкото е необходимо за разграждането на глюкозата, в резултат на което непременно ще се отложи резервна мазнина. Следователно натрупването на мазнини е пряко свързано със състоянието на задстомашната жлеза. Докато е здрава, човек може да яде всичко, което иска и в каквото количество иска: не го заплашва затлъстяване. Оттук изводът: ако искате да бъдете стройни, то просто сте длъжни да пазите задстомашната си жлеза и да не употребявате продукти, които предизвикват излишно отделяне на инсулин - а точно това става, когато си позволяваме "безобидна" чашка кафе със захар, чаша кока кола или силен чай със сладкиш.

Да отслабваме правилно 
Своята система за отслабване Монтиняк е разбил на 2 фази. 
Във фаза № 1 човек се избавя от излишните мазнини. Продължителността на тази фаза при всички е различна, доколкото всеки определя сам за себе си колко килограма би искал да свали. Периодът може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. През това време основното е да позволи разтоварване на задстомашната си жлеза. 
  
Правилата, които трябва да се спазват без уговорка, са:
Хранете се 3 пъти на ден. Ако пропускате закуска или обяд, организмът ви няма да е получил необходимите калории и при следващия прием на храна ще започне да създава запаси, което ще сведе до нула вашите усилия.
Откажете се от "лошите" въглехидрати - захар, бял хляб, картофи, бял ориз, царевица, ако не можете да живеете без сладко - използвайте изкуствени заместители (ксилитол) или фруктоза. Яжте плодове, пийте плодови сокове (без захар и консерванти). Белият хляб заменете с  пълнозърнест. Яжте само пълнозърнести макаронени изделия. Белият ориз заменете с кафяв (неполиран).
Изключете от храната си продукти и ястия, в които едновременно се съдържат мазнини и въглехидрати. Сладкиши, фъстъци и кокосови орехи, какао, сладък шоколад, пълномаслено мляко, мазна извара и забравете сандвичите. Мазните продукти консумирайте само със зеленчуци, съдържащи голямо количество целулоза.
Плодовете яжте на гладно или между храненията. В съчетание с други продукти, те нарушават работата на стомашно-чревния тракт. Едва 20-30 минути след плодовете може да хапнете само въглехидратна храна. Комбинирането на мазни продукти с плодове непременно ще предизвика отлагане на резервни мазнини в организма.
Забравете за алкохола и газираните напитки, а също и за силния чай и кафе (кофеинът стимулира силно отделяне на инсулин).
• В никакъв случай не употребявайте "забранените" продукти.
• А за да се ориентирате по-добре, поглеждайте по-често таблицата.
• "Правилните" продукти използвайте само в "правилни" съчетания. Това означава, че при всеки прием на храна, в състава й трябва да има или въглехидрати, или белтъчини, или да бъде белтъчно-въглехидратна. 
    
Въглехидратна закуска
    
Пълнозърнест хляб, каша от цели зърна или мюсли (и едното, и другото без масло, мляко и захар); плодов мармалад без захар. 
   
Белтъчно-въглехидратна закуска    
Освен пълнозърнест хляб и каши от цяло зърно, може да се включи обезмаслено кисело мляко или извара. 
     
Белтъчна закуска
    
Шунка или бекон, кашкавал, омлет, нискомаслена извара. Такава закуска не е подходяща за хора с високо ниво на холестерола или страдащи от сърдечносъдови заболявания - тя е богата на мазнини. 
     

Обяд   
Обядът също може да бъде въглехидратен или белтъчно-въглехидратен, но по-добре да бъде белтъчен с добавка на мазнини и целулоза. 
    
Салата от сурови зеленчуци; риба, месо или пиле (най-добре да бъдат приготвени на пара или грил, без сосове, но с подправки); "разрешени" зеленчуци; зелена салата; кашкавал; обикновена вода.   

Вечеря
Най-добре е да се вечеря не по-късно от 20 часа, но във всеки случай не по-късно от 2 часа преди сън. 
    
"Правилната" вечеря може да бъде с белтъчна храна, добавка на мазнина и голямо съдържание на целулоза. 
    
Белтъчно-въглехидратна вечеря (с добавка на малко количество мазнина и голямо съдържание на целулоза) 
    
Салата, подправена с лимон, горчица и нискомаслено кисело мляко; по избор: зеленчукова супа, кафяв ориз с доматено пюре, пълнозърнести макарони. 
    
Много добре за вечеря е да се консумират бобови храни - фасул или леща. Може вечерята да бъде и изцяло плодова, но не яжте портокали - голямото количество витамин С няма да ви позволи да заспите.

Фаза №2 
    
Най-накрая мечтата се е сбъднала: теглото е намаляло. Това означава, че фаза № 1 е завършила и сега е най-подходящото време да преминете към фаза № 2, за да закрепите достигнатия резултат и да запазите идеалното тегло за цял живот.

Правилата във втора фаза много наподобяват правилата на фаза едно.
• Старайте се да не пропускате нито един прием на храна. Винаги имайте на разположение парченце кашкавал - ще ви избави от глада. Или твърдо сварено яйце.
• Постарайте се да сведете до нула консумацията на бяла захар.
• Забравете за белия хляб, картофите и царевицата. По-често включвайте в храната си бобови култури.
• Избягвайте козунаците. За закуска яжте пълнозърнест хляб, за обяд и вечеря може да добавите парченце кашкавал.
• Не комбинирайте въглехидрати с мазнини от животински произход. Сандвичът е най-добре да забравите. В никакъв случай не употребявайте сосове, ако в тях има брашно, заменете ги с растително масло, лимон и горчица. Не яжте въглехидратна храна по-рано от 3-4 часа след приема на белтъчна храна.
• Отдавайте предпочитания на "добрите" мазнини. Приготвяйте храната с растително масло. Яжте повече риба. Не яжте тежка мазна храна вечер.


Разрешени продукти Забранени продукти
Хляб от цели зърна или пълнозърнест Бял хляб
Макарони от пълнозърнесто брашно Макарони от бяло брашно
Трици Сладкарски изделия
Риба (всяка, колкото по-мазна, толкова по добре) Баници
Пиле, патица Пица
Телешко, говеждо, агнешко Торти
Колбаси, шунка, бекон Захар във всяка форма
Кренвирши Мед
Яйца Шоколад
Кашкавал Бонбони
Пресни плодове (освен забранените) Сладолед
Сок от пресни плодове без захар Сок, съдържащ захар
Неполиран ориз Картофи (във всякакъв вид)
Боб, грах, леща, фасул Царевица
Елда Цвекло
Соя Моркови
Пресни зеленчуци (освен забранените) Пъпеш
Мариновани зеленчуци (освен забранените) Банани
Маслини Фъстъци и кокосови орехи
Салати Бял ориз
Цветно зеле Масло за чай
Орехи, бадеми Маргарин с животински мазнини
Мляко (обезмаслено) Пълноценно мляко
Обезмаслена извара Мазна извара
Сметана (не повече от 10% масленост) Черен дроб
Растително масло Пастет
Гъби Стриди
Морски продукти Бира
Хайвер Алкохол
Раци Кока-кола и изобщо газирани напитки
 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator