Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусОстър синузит - диагноза и лечение - обзор
Остър синузит - диагноза и лечение - обзор 30 януари 2009

Във февруарския брой на Pediatrics бе публикувано проучване, обобщаващо диагнозата и лечението на острия синузит при деца. Проучването показва изключителното значение на някои симптоми, използването на образни техники и лечението на острия синузит, вкл. избирането на антибиотична терапия.

Острият синузит е често срещана диагноза сред малките деца и допринася за голяма част от антибиотичната употреба при тази възрастова група. Целта на това проучване била да се характеризира как педиатрите диагностицират и лекуват нетежкия остър синузит при иначе здрави деца на възраст под 6 години.

В проучването участвали 271 педиатри, попълвайки специален въпросник.

За важни симптоми с оглед диагностицирането на острия синузит педиатрите определили: прологирана симптоматика (93%), пурулентна ринорея (55%) и назална конгестия (43%). Продължителността на симптоматиката, насочваща към диагноза остър синузит била 1 до 6 дни (3%), 7 до 9 дни (17%), 10 до 13 дни (37%), 14 до 16 дни 38%), >17 дни (6%).

58% от педиатрите докладват използването на синусова компютърна томография с цел диагностициране на състоянието. 96% от анкетираните заявяват че предписват антибиотици "често" или "винаги" по повод остър синузит. Като адювантна терапия "често" или "винаги" се прилагат промивки със солни разтвори (44%), системни деконгестанти (28%), назални кортикостероиди(20%) и системни антихистамини (13%).

Вариабилността на диагностичните подходи, докладвани от педиатрите, говори за нуждата от по-силна evidence база, върху която клиницистите да могат да вземат решения, обобщават авторите на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator