Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПразници без преяждане
Празници без преяждане

"Нормалното" храносмилане е различно при всеки. В зависимост от начина на живот и хранене погълнатите храни остават между 30 и 100 часа в тялото, преди остатъците да бъдат изхвърлени. Лекарите говорят за хроничен запек (обстипация), когато червата се изпразват по-рядко от три пъти седмично. Хроничният запек може да е следствие от органични причини, странични ефекти от медикаменти като антидепресанти, обезболяващи, медикаменти с желязо или от наличие на диабет.


По време на празници обаче запек често се появява и без органични причини. Около коледните и новогодишни празници се съчетават ред фактори, които въздействат на храносмилането:


• Малко движение
. В тъмните и студени месеци от годината по принцип се движим по-малко. А движението стимулира перисталтиката на червата.


Твърде малко баластни вещества. Зимните трапези - пълни с месо, колбаси, риба, сирена, сладкиши - съдържат недостатъчно баластни вещества, толкова необходими за храносмилането. Колкото повече са тези несмилаеми влакна, толкова по-бързо и лесно се изпразват червата. Това важи обаче само когато пием достатъчно вода - около 2 л на ден.


• Празниците често са свързани със стрес, чужда обстановка, пътувания и необичаен дневен режим. Най-вече децата и възрастните реагират чувствително на смяната на режима. Който по време на празниците страда от запек, трябва да престане да яде, съветват германски диетолози. В такива случаи от полза е разходка на чист въздух. Закуската да бъде от мюсли, а между храненията да включим плодове. Освен това, ако сме на чуждо място, трябва да си отделим повече време за тоалетната.


Ако и това не помогне, може да си купите слабително средство от аптеката. За всички слабителни - включително и тези на растителна основа - е нужно внимание. Неправилното дозиране или продължителното вземане извлича от организма много вода и ценни минерали. Това може да доведе до увреждане на бъбреците, сърцето или нервите. Освен това е възможно така да повлияят на движението на червата, че дебелото черво вече да не реагира на контролиращи механизми и сигнали от собствения организъм. Щом медикаментът си свърши работата, храносмилането трябва отново да се нормализира. Лека храна с малко мазнина и не прекалено много баластни вещества ще подготвят пътя за това.


Как да подпомогнем храносмилането по естествен начин?

Чай от лайка и градински чай действат леко слабително, същото важи и за сушените сливи и смокини, които обикновено присъстват на празничните маси; киселото мляко, киселото зеле и кефирът, чаша вода или портокалов сок сутрин на гладно раздвижват червата. Много богати на баластни вещества са пшеничният зародиш и лененото семе. Може да ги добавяте към киселото мляко и мюслите. Но във всички случаи трябва да пием много вода.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator