Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПрепоръки за употребата на methotrexate при ревматологични заболявания
Препоръки за употребата на methotrexate при ревматологични заболявания 26 ноември 2008

Международна група от ревматолози издаде 10 evidence-based препоръки за употребата на methotrexate (MTX) при ревматоиден артрит и други ревматични състояния в клиничната практика.

MTX e болест-модифициращ антиревматичен препарат (DMARD) от пръв избор за лечението на РА и други ревматични заболявания. Въпреки широката му употреба и над 20 години опит, между ревматолозите съществуват съществени различия при дозирането, суплементацията с фолиева киселина и мониторирането не безопасността. Освен това малко ревматолози са наясно с употребата на MTX при някои клинични ситуации: периоперативен период, преди/по време на бременност.

Авторите на препоръките проучили наличната литература в база данните на MEDLINE, EMBASE и Cochrane Library. Били анализирани абстракти, систематични обзори на Американското ревматологично дружество и Европейската антиревматична лига. Ето и специфичните препоръки за употребата на methotrexate:

1. При пациенти, започващи терапия с MTX, трябва да се отчетат рисковите фактори за MTX токсичност вкл. прием на алкохол, образование и интелект на пациента, нива на АлАТ и АсАТ, албумин, ПКК, креатинин. Трябва да се извърши графия на гръден кош, серология за HIV, HBC и HBV; други изследвания като: глюкоза на гладно, липиден профил, тест за бременност

2. Орална начална доза на MTX: 10 до 15/мг седмично. В зависимост от клиничния отговор и поносимост, дозата трябва да бъде покачвана с 5 мг на всеки 2 до 4 седмици до 20-30 мг/седмица. При пациенти с неадекватен клиничен отговор или непоносимост може да се прибегне до парентерално прилагане.

3. Препоръчва се прескрипцията на поне 5мг/седм. фолиева киселина заедно с терапията с MTX.

4. При инициирането на MTX или при покачване на дозата, до достигане на стабилна доза, на всеки 1 - 1.5 месеца трябва да се изследват АлАТ (с или без АсАТ), креатинин и ПКК. След достигане на стабилна доза, периодът може да се увеличи на 1 - 3 месеца. На всяка визита трябва да се определят страничните реакции и рисковите фактори.

5. При потвърдено покачване на АлАТ/АсАТ над 3 пъти над нормата, терапията с MTX трябва да бъде спряна. След нормализиране на стойностите терапията може да бъде продължена, но на по-ниска доза. Ако АлАТ/АсАТ са персистиращо повишени до 3 пъти над нормата, дозата MTX трябва да се нагоди. Ако АлАТ/АсАТ са персистиращо повишени над 3 пъти над нормата след спирането на MTX, е необходимо извършването на диагностични мероприятия за доизясняване на причините за това покачване.

6. MTX е подходящ за дългосрочна употреба поради приемливия профил на безопасност

7. При непровеждали терапия с DMARD пациенти, балансът между ефикасността и токсичността е в полза на MTX монотерапията спрямо комбинацията му с други DMARDs. Ако монотерапията с MTX не може да доведе до адекватен контрол, то тогава може да се предприеме комбинирана терапия.

8. MTX е стероид-заместващ агент, който се препоръчва при гигантскоклетъчен артериит и полимиалгия ревматика. MTX може да се прилага и при пациенти със системен лупус еритематозус или (ювенилен) дерматомиозит.

9. При пациенти с RA, подлежащи на елективна ортопедична хирургична интервенция, терапията може да бъде продължена през периоперативния период.

10. MTX не трябва да се прилага поне 3 месеца преди плануваната бременност, както при мъже, така и при жени. Не се препоръчва употребата на MTX по време на бременност или кърмене.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator