Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЛечение на инфекциите на пикочните пътища
Лечение на инфекциите на пикочните пътища 30 октомври 2008

Само в САЩ инфекциите на уринарния тракт са свързани с над 6 милиона посещения при лекар и над 2.5 млрд долара разходи. Тъй като 50%-60% от жените докладват инфекция на уринарния тракт (ИУТ) поне веднъж, ИУТ са едни от най-често диагностицираните заболявания от гинеколози, уролози и другите специалисти.

Диагностицирането на острия цистит обикновено е клинично, базиращо се на класическите симптоми: дизурия, честота, спешни позиви и супрапубична болка. Въпреки че уринната култура е златният стандарт за диагностициране на бактериурията и цистита, първата рядко се налага при неусложнена инфекция. Микроскопсият урианализ с цел идентифициране на пиурията често улеснява диференциалната диагноза.

Уринната култура е индикирана при пациенти с усложнени или рекурентни инфекции, дефинирани като 3 инфекции, документирани чрез уринна култура в рамките на 1 година, или поне 2 ИУТ в рамките на 6 месеца. Повторните или релапсиращи инфекции със същия бактериален щам изискват допълнителни образни изследвания на горните и долните пикочни пътища с цел диагностициране на абнормалности - уретрален дивертикул, инфектиран камък, цистоцеле, папиларна некроза и атрофичен пиелонефрит.

Неусложнените инфекции обикновено се повлияват добре от достъпните антибиотици. Освен антибиотичната терапия са ефективни и други интервенции: почивка, хидратация и краткосрочна употреба на уринарни аналгетици и агенти като phenazopyridine. Ограничени данни сочат, че сокът от червена боровинка пречи на захващането на бактериите и предпазва от развитието на цистит.

Пациентите с усложнени инфекции на уринарния тракт изискват по-интензивна антибиотична терапия, включително дългосрочна профилактика, посткоитално лечение. За да се предотврати прогресията към пиелонефрит и свързаните с него усложнения и морбидност, инфекциите, свързани с трансуретралната катетеризация или бременност трябва да бъдат внимателно третирани.

Някои често предписвани антибиотици често водат до вредни промени в нормалната вагинална флора и гъбичен вагинит, наблюдаващ се при 25% от пациентите, лекуващи се с ампицилин, и 80% от тези, приемащи тетрациклин.

Nitrofurantoin е високоефективен срещу Escherichia coli, Грам-позитивни коки и много Грам-негативни бактерии. Препаратът е добре проучен, като страничните му ефекти върху вагиналната флора са незначителни. За жалост няма ефективност срещу повечето щамове на Proteus, някои щамове Enterobacter и Klebsiella. Продължителността на курса е 7 дни.

Въпреки че trimethoprim/sulfamethoxazole може да се прилага два пъти дневно и има само умерен ефект върху чревната и вагинална флора, около 40% от щамовете на E.coli, отговорни за придобитите в обществото ИУТ, са резистентни към този медикамент. 3-дневният курс trimethoprim/sulfamethoxazole е по-ефективен от 3-дневния курс nitrofurantoin.

Ciprofloxacin и останалите флуорохинолони са скъпи, но и високоефективни срещу Грам-негативни бактерии. Препаратите от тази група имат по-добро покритие срещу Pseudomonas aeruginosa и Грам-позитивните бактерии. Най-големият проблем е повишаващата се флуорохинолонова резистентност. Противопоказания: бременност и възраст под 18 години.

Диагнозата и лечението на неусложнения остър цистит са относително лесни, докато усложнените и рекурентни инфекции изискват по-специализирани изследвания и лечение. При лечението на първа ИУТ или нечеста инфекция, 3-дневните антибиотични курсове са по-добри от еднократнодозовите и обикновено еднакво ефективни спрямо 7-дневните с по-малко странични ефекти и по-добър къмплайънс. Еднократнодозовите курсове имат по-голяма честота на терапевтичен неуспех. При недиагностициран усложняващ фактор (диабет, бременност, анатомична абнормалност) тази честота е даже по-висока.

При рекурентни ИУТ се препоръчва продължителна профилактика в продължение на 6 месеца: nitrofurantoin 100 mg, cephalexin 250 mg или trimethoprim-sulfamethoxazole 1 таб нощно време. Постикоиталната профилактика би била полезна при жени с чести ИУТ след полов контакт.

Въпреки че симптоматичната бактериурия обикновено не изисква антибиотична терапия, последната е препоръчителна при бременни пациенти, пациенти инфектирани с Proteus видове, пациенти с тежък диабет.

При ИУТ, свързани с катетеризация, се препоръчва 10- до 14-дневен антибиотичен курс. По време на бременност, ИУТ и бактериурията трябва да бъдат третирани със 7-дневен курс penicillin/cephalosporin или nitrofurantoin. Хинолоните и тетрациклините са противопоказани.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator