Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПонижаването на сърдечната честота при хипертония води до повишена смъртност...?
Понижаването на сърдечната честота при хипертония води до повишена смъртност...? 27 октомври 2008

Понижаването на сърдечната честота с бета-блокери при пациенти с хипертония е свързано с повишен риск от сърдечносъдови инциденти и смърт, сочи анализ на проучвания. Според анализа колкото по-ниска е честотата, толкова рискът от инциденти е по-голям.

Главният автор на анализа обяснява, че е установено, че при редица състояния забавянето на сърдечната дейност удължава очакваната продължителност на живота. При сърдечна недостатъчност, след миокарден инфаркт забавянето на сърдечната честота е свързано с по-добра прогноза. Настоящият обзор обаче сочи, че при хипертония нещата може би не стоят по същия начин.

"Нашият анализ сочи, че при хипертония забавянето на сърдечната честота с бета-блокада води до по-лоша преживяемост, повече сърдечни атаки, сърдечна недостатъчност, повече инсулти", казва д-р Franz Messerli. Неговото обяснение е просто: забавянето на сърдечната честота с бета-блокери повишава централното налягане, като последното е един от факторите за развитието на инсулт или сърдечна атака.

Друг експерт в областта на хипертонията - д-р John Cockcroft (Wales Heart Institute, Великобритания), не е съгласен с тезата на колегите си от St Luke's Roosevelt Hospital. За получените данни той обвинява не забавянето на сърдечната честота, а атенолола - препаратът, използван при повечето проучвания, включени в анализа. Д-р Cockcroft смята, че е от изключителна важност да се установи кой фактор води до по-лоша преживяемост - забавянето на сърдечната честота или атенололът. Това е много важно, тъй като съществуват други агенти, понижаващи сърдечната честота, които не са бета-блокери - например ivabradine (Procoralan, Servier).

Брадикардията и кардиопротекцията не са синоними при хипертония

В настоящия анализ били включени 9 рандомизирани контролирани проучвания, изследващи ефектите на бета-блокерите при хипертония. Били обхванати 34 096 пациенти, приемащи бета-блокери, 30 139 пациенти, приемащи други антихипертензивни препарати, и 3987, приемащи плацебо. Бета-блокерното рамо включвало атенолол (78%), окспренолол (9%), пропранолол (1%) и 12% atenolol/metoprolol/pindolol или hydrochlorothiazide.

Парадоксално, по-ниската сърдечна честота била свързана с по-висока обща и сърдечносъдова смъртност, инфаркт на миокарда, инсулт и сърдечна недостатъчност. За разлика от пациентите със сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда, при хипертония бета-блокерите били свързани с повишен риск от инциденти.

В интервю за Heartwire д-р Messerli обяснява: "В миналото термините кардиопротекция и брадикардия бяха синоними - колкото по-изразена брадикардия има пациент, толкова сърцето му е по-добре протектирано. При хипертонията обаче това правило не важи. Брадикардията е добре дошла при сърдечна недостатъчност или след миокарден инфаркт, но при хипертонията - не!"

В рецензионна статия д-р Norman M Kaplan от University of Texas Southwestern Medical Center в Далас се съгласява с д-р Messerli, като отбелязва, че бета-блокерите ще останат индикирани при сърдечна недостатъчност, пост-ИМ състояния и тахиаритмии, но не и при хипертония (с изключение на наличие на изброените преди състояния).

Все още е трудно да се генерализира извън рамките на атенолола

Д-р Messerli отбелязва, че са необходими допълнителни проучвания, които да установят причинността на по-горните резултати. Тъй като главното използвано средство във включените проучвания е атенолол, то екстраполирането на резултатите към другите бета-блокери, включително към новите вазодилатиращи бета-блокери, трябва да се извършва с повишено внимание.

Много клиницисти смятат, че понижаването на сърдечната честота е полезно, тъй като в последствие се намалява цикличния стрес върху аортата. В същото време обаче се повишава централното аортно налягане и нещата се компенсират. Атенолол е сравняван с по-новите вазодилатиращи бета-блокери и бе установено, че атенолол повишава централното аортно налягане за разлика от nebivolol.

По-новите вазодилатиращи бета-блокери биха могли да нямат отрицателните ефекти на атенолола. Тъй като действат вазодилатиращо, те компенсират намаляването на сърдечната честота чрез намаляване на отразяването на вълните от периферията, а освобождаването на азотен окис има антиатерогенен ефект.

За и против бета-блокадата

Коментарът на Messerli относно ролята на бета-блокерите при хипертония е следният: Бета-блокерите не са много полезни при хипертония и ако се наложи използването им, евентуално може да се прибегнe до карведилол или небиволол.

Cockcroft е съгласен донякъде, но според него бета-блокадата е важна, тъй като голям брой от пациентите с хипертония имат и ангина и се нуждаят от бета-блокер. Освен това, има данни, че по-младите пациенти с хипертония се повлияват по-добре от бета-блокери спрямо по-възрастните пациенти, тъй като имат различна хемодинамична форма на хипертония. Той съветва да се избягва атенолола.

Централното налягане на фокус

Според Cockcroft най-големият проблем е да се установи коя е причината за лошите резултати на този анализ - намаляването на сърдечната честота или атенололът. Проучването с ivabradine BEAUTIFUL доведе до много негативни резултати. Все пак Cockcroft е на мнение, че атенололът има някакви други ефекти освен известните такива. Според него фармацевтичната индустрия трябва да се фокусира върху централното налягане, тъй като различните медикаменти, особено бета-блокерите, имат различни ефекти върху него, а от проучването Strong Heart Study се знае, че централното аортно налягане е по-добър прогностичен фактор от налягането в ръката.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator