Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусFDA: Промени в безопасността на флуорохинолони и други антимикробни средства
FDA: Промени в безопасността на флуорохинолони и други антимикробни средства 21 октомври 2008

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) издаде ревизии на безопасността на флуорохинолони и други антимикробни средства. От агенцията предупреждават за риска от сухожилни увреждания при възрастни пациенти, лекувани с флуорохинолони, особени тези, приемащи и кортикостероиди; за риска от потенциално опасни реакции на свърхчувствителност след неколкократно приложение на флуорохинолоните; риска от развитие на Clostridium difficile диария 2 или повече месеца след приключване на терапията.

Възрастните хора имат повишен риск от флуорохинолон-свързани сухожилни ефекти

От FDA одобриха ревизии на листовките на няколкото флуорохинолонни антибиотика относно риска от нежелани сухожилни ефекти, особено при пациентите, приемащи и кортикостероидна терапия.

Става въпрос за флуорохинолоните от второ поколение ciprofloxacin и ofloxacin, както и за флуорохинолона от трето поколение levofloxacin. От FDA съветват пациентите да бъдат обучени относно възможните странични реакции, свързани с приема на флуорохинолони. Те трябва да бъдат насърчавани да прекратят приема на този тип антибиотици при наличието на свързани симптоми. Всякакви физически натоварвания трябва да бъдат ограничени, докато не се изключат окончателно тендинит или скъсване на сухожилие.

В предишни изявления FDA предупреди за риска от тежки реакции на свръхчувствителност след първата доза флуорохинолон, които включват: сърдечносъдов колапс, хипотензия или шок, припадък, загуба на съзнание, ангиоедем, обструкция на дихателните пътища, диспнея, уртикария или други сериозни кожни реакции. Сега от FDA предупреждават, че макар и по-рядко тези реакции на свръхчувствителност могат да се проявят и след няколко прилагания. Става въпрос за треска, обрив или тежки кожни реакции, васкулит, атралгия, миалгия, серумна болест, алергичен пневмонит, интерстициален нефрит и остра бъбречна недостатъчност, хепатит, жълтеница, остра чернодробна некроза или недостатъчност, анемия, тромбоцитопения, левкопения, агранулцитоза, панцитопения или други кръвни нарушения.

Флуорохинолоните са група широкоспектърни антибиотици с добър Грам + и Грам - покриващ ефект и са показани за лечението на инфекции, причинени от податливи щамове на съответните микроорганизми.

Антибиотиците са свързани с риск от диария, причинена от Clostridium difficile.

От FDA предупреждават и за риска от развитие на Clostridium difficile диария, свързана с употребата на някои антибиотици. Това са: sulfamethoxazole/trimethoprim, cefadroxil, nitrofurantoin monohydrate, cefpodoxime proxetil, ciprofloxacin, ofloxacin и levofloxacin.

Лечението с тези или сходни антибактериални агенти може да повлияе чревната флора и да доведе до свръхрастеж на C. difficile и последващо освобождаване на токсини А и В, допринасящи за развитието на C. difficile диария. тя може да варира от лека диария до фатален колит.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator