Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусEULAR: Препоръки за лечение на фибромиалгия
EULAR: Препоръки за лечение на фибромиалгия 16 октомври 2008

Европейската лига срещу ревматизъм (EULAR) издаде първите препоръки за лечение на фибромиалгичния синдром (FMS). Ръководството е публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.

Въпреки че съществуват ефективни режими за лечение на фибромиалгията, досега не е издавано комплексно ръководство за терапия. За създаването на новите препоръки са използвани 98 проучвания.

Общи препоръки:

- внимателно изследване на болката, функцията и психологичния контекст на пациента - FMS е комплексно хетерогенно състояние, включващо абнормално провеждане на болката и други вторични нарушения.

- оптималното лечение на FMS включва мултидисциплинен подход, който трябва да се състои от нефармакологична и фармакологична терапия.

Специфични препоръки за нефармакологично лечение на FMS:

- горещи басейни с или без физически упражнения
- индивидуални програми, включващи аеробни и силови тренировки
- поведенческа терапия
- рехабилитация, релаксация, физиотерапия, психологична подкрепа

Специфични препоръки за фармакологично лечение:

- трамадол и други аналгетици (парацетамол) и слаби опиоиди. Кортикостероидите и силните опиоиди не са препоръчани.

- антидепресанти - намаляват болката и често подобряват общото състояние; опции: amitriptyline, fluoxetine, duloxetine, milnacipran, moclobemide и pirlindole.

- други фармакологични опции: Tropisetron, pramipexole и pregabalin - намаляват болката.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator