Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусКонсенсус относно целевите нива на хемоглобин A1c при пациенти с диабет тип 2.
Консенсус относно целевите нива на хемоглобин A1c при пациенти с диабет тип 2. 15 октомври 2008

Американската лекарска асоциация издаде консенсусно становище относно оптималните нива на гликиран хемоглобин А1с при пациенти с диабет дип 2. Становището е публикувано в Annals of Internal Medicine.

Ето и основните 3 становища:

Становище 1
:Целта на гликемичния контрол трябва да максимално ниска с цел превенция на микроваскуларните усложнения на диабета, като в същото време трябва да се внимава за рисковете от нежелани реакции и прекаленото натоварване на пациета. За целта е необходима дискусия между лекар и пациент относно възможните ползи и рискове относно специфичните нива на гликемичен контрол. Дискусията трябва да предшества поставянето на целеви А1с нива.

Нивата на хемоглобин А1с под 7% са разумна цел при повечето пациенти, но не при всички. Целеви нива над 7% са допустими при възрастни или слаби пациенти, които имат повишен риск от нежелани реакции, следствие на стриктния контрол. Същото важи и за пациентите с ниска очаквана продължителност на живота от съпътстващи заболявания. Обратно, по стриктните целеви нива на Хб А1с са показани при пациенти с висок риск от микроваскуларни усложнения.

Становище 2. Специфичната целева стойност на хемоглобин А1с трябва да бъде индивидуализирана, като се имат предвид рискът от диабетни усложнения, съпътстващи заболявания, очаквана продължителност на живота и желание на пациента.

Становище 3.
При определяне на оптималните нива на гликемичен контрол трябва да се направят допълнителни изследвания на пациентите, особени на тези с тежки съпътстващи състояния/заболявания.

Доброто разбиране на ползите и вредите на различните нива на гликемичен контрол си остава предизвикателство, особено при пациенти с други заболявания. В допълнение на гликемичния контрол, от важно значение е поддържането на оптимални кръвно налягане и липидни нива.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator