Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусКак да се предпазим от мозъчен инсулт?
Как да се предпазим от мозъчен инсулт? 27 септември 2008

Какво е мозъчният инсулт?

Инсултът е внезапно нарушение на мозъчните функции – резултат от недостатъчен приток на кръв към определени области на мозъка (исхемичен инсулт) или от излив на кръв в него (мозъчен кръвоизлив). Инсултът се среща най-често при възрастни, но лицата в средна и дори в млада възраст не са пощадени от него. Около 80-85% от мозъчните инсулти са исхемични. Инсултът е една от най-главните причини за смърт или тежка инвалидност. България е на едно от първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти.


Кои са рисковите фактори за мозъчен инсулт?

Към най-важните рискови фактори за инсулта се причисляват:
• артериалната хипертония
• захарният диабет
• стеснението на сънните артерии
• повишението на “лошия” холестерол
• сърдечните аритмии – предсърдно мъждене
• наднорменото телесно тегло със затлъстяване в коремната област
• фактори свързани с начина на живот – тютюнопушенето, злоупотребата с алкохолни напитки, физическата неактивност, нерационалното хранене
• стресът
• транзиторната исхемична атака, която се проявява с краткотрайни, за 2-15 минути, нарушения на мозъчните функции – парези, смущения в усета на лицето или крайниците и други, е не само рисков фактор, но понякога и предвестник на мозъчния инсулт.

Защо инсултите се по-чести през зимата?

Заболяемостта от исхемични инсулти през зимата е с около 50%, а смъртността - с 15% по-висока, отколкото през лятото. Причините се търсят във влиянията на определени метеорологични фактори – температура, влажност, атмосферно налягане и други. Смъртността от мозъчни инсулти през зимните месеци се свързва не само с по-ниските температури, но и с по-голямата честота на респираторните инфекции.
Ниските температури предизвикват периферна вазоконстрикция и повишаване на кръвното налягане; систолното и диастолното налягане са по-високи през зимата. При това, възрастните болни с артериална хипертония са по-чувствителни към ниски температури. Повишаването на кръвното налягане води до влошаване на мозъчното кръвообращение, с последваща мозъчна исхемия.
Значение имат и някои биохимични промени в състава на кръвта. Стойностите на плазмените концентрации на общия холестерол и на триглицеридите са по-високи през зимата, отколкото през лятото. По-голямо значение обаче, има повишаването на плазмените концентрации на фибриногена и нарастването на кръвния вискозитет. Определена роля за по-голямата честота на исхемичните инсулти през зимата се отдава и на промените в хранителния режим. Намалената употреба на плодове и зеленчуци води до понижаване на капацитета на антиоксидантните системи с последващо повишаване на оксидативния стрес. Недостатъчната физическа активност и по-честата злоупотреба с алкохолни напитки през зимните месеци също допринасят за възникването на мозъчен инсулт.

ВНИМАНИЕ! ЗДРАВЕТО Е ВАШЕТО НАЙ-ГОЛЯМО БОГАТСТВО! ИНСУЛТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕН!
Всеки трябва да направи своя избор и заедно със своя лекар да тръгне по пътя на по-доброто здраве, по-добрия и по-дълъг живот!


Как да се контролират рисковите фактори за мозъчен инсулт?

• Периодично измерване на кръвното налягане. Стриктно спазване на предписаното от лекаря антихипертензивно лечение за поддържане на посочените от лекаря стойности на кръвното налягане.
• Системно лечение на захарния диабет, на предсърдното мъждене и понижаване на “лошия” холестерол в кръвта според лекарските предписания.
• Спиране на тютюнопушенето.
• Нормализиране на телесното тегло.
• Да не се злоупотребява с алкохолни напитки.
• Да се извършват редовни физически упражнения – бързо ходене по 30-40 минути дневно или друга физическа активност.
• Ограничаване на употребата на готварска сол до 6 грама дневно и на животинските мазнини, приемани с храната. Ежедневно да се консумират плодове и зеленчуци.

Паралелно с комплексното лечение на всички рискови фактори целесъобразно е, съгласно лекарските наставления, приемането на медикаменти с невропротективно действие, които защитават мозъка от исхемия. Прилагани в оптимална доза и достатъчно продължително, невропротекторите биха могли да спомогнат за предотвратяване на инсулта.

Контролирането на рисковите фактори за инсулт може да бъде успешно само при мотивираното участие на болния и безрезервното му сътрудничество с лекаря.

“Първичната профилактика на исхемичните инсулти
добавя години към живота и живот към годините...”

Проф. д-р Д. Хаджиев д.м.н.
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator