Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНови препоръки за идентифициране на хроничната хепатит B инфекция
Нови препоръки за идентифициране на хроничната хепатит B инфекция 23 септември 2008

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издаде нови препоръки за идентифициране на хроничната инфекция с вирусен хепатит В.

Пациентите с хронична HBV инфекция могат да са асимптоматични в продължение на години, без дори да знаят, че са инфектирани и че могат да предадат болестта. Ранната идентификация на тези пациенти позволява ваксинирането на семейството и сексуалните партньори и предотвратяване на трансмисията на вирусното заболяване.

Основният метод за идентифициране на хората с HBV инфекция е серологичният тест за наличието на повърхностен B антиген (HBsAg). Тестване се препоръчва за следните групи (старо ръководство)

- бременни жени, за предпочитание през първия триместър
- деца, родени от HBsAg позитивни майки. Тества се за HBsAg и anti-HBs 1 до 2 месеца след приключването на поне 3 дози от антихептатитната ваксина.
- членове на семейството, които са в близък контакт с инфектирания
- хора, родени в страни, където разпространението на HBsAg е над 8%.
- медицински лица, претърпели работни инциденти (убождане с игла и др), жертви на сексуално насилие
- пациенти с HIV

Новото ръководство препоръчва тестване и на следните групи:

-популации, в които превалентността на HbsAg е над 2%
-хора, родени в географски региони, където превалентността на HBsAg е над 2%
- мъже, правещи секс с мъже
- интравенозни наркомани
- пациенти, приемащи цитотоксична или имуносупресивна терапия. Профилактичната антивирусна терапия може да предотврати реактивацията при пациенти, тествани позитивни за HBsAg
- пациенти с повишени аланинаминотрансфераза (АлАТ) и аспартатаминотрансфераза (АсАТ) с неизяснена генеза

Идентифицирането на HBV инфекцията позволява включването на важни интервенции, които биха могли да намалят заболеваемостта и смъртността, най-вече благодарение на напредъка на HBV терапията и диагностиката на рака на черния дроб.

Някои от тези интервенционни методи са:

- клинични изследвани с цел идентифициране стадия и прогресията на HBV-свързаното чернодробно заболяване
- антивирусна терапия на хроничната HBV инфекция, която може да забави, дори и да обърне прогресията на чернодробното заболяване
- базово измерване на алфа-фетопротеина и периодично ултразвуково изследване на черния дроб с цел ранно откриване на хепатоцелуларния карцином
- интервенции, целящи намаляване на чернодробното увреждане - ваксинация срещу хепатит А, намаляване на консумацията на алкохол.

Откриването на HBV-инфектираните пациенти улеснява първичната превенция на разпространението на хепатита. Пациентите с хронична инфекция трябва да бъдат предупредени за риска за инфектиране на сексуалните си партньори и членовете от семейството.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator