Начало
НачалоЗдравни новиниRituximab - ефективен и при имунна тромбоцитопенична пурпура
Rituximab - ефективен и при имунна тромбоцитопенична пурпура 01 септември 2008

Rituximab е безопасен и ефективен при някои пациенти с хронична имунна тромбоцитопенична пурпура. В проучване моноклоналното антитяло срещу CD20 било ефективно в предотвратяване на спленектомията.

Френски учени провели open-label* проучване, включващо 60 пациенти, подлежащи на спленектомия. Те били третирани със седмични инфузии rituximab. С изключение на един, всички пациенти получили всичките 4 дози.

На първата година 40% от пациентите имали добър терапевтичен отговор, изразяващ се най-малкото в удвояване на броя на тромбоцитите. На втората година процентът се понижил до 33.3%, като при 4 пациенти (3.6) продължавало да се наблюдава отговор, въпреки липсата на терапия.

При 36 пациенти не се наблюдавал терапевтичен отговор, като 25 били подложени на спленектомия.

Авторите отбелязват, че фаза 2 дизайна на проучването ограничава извеждането на каквито и да е заключение. Въпреки това резултатите ясно сочат, че rituximab е безопасна и ефективна преспленектомична опция при пациенти със хронична имунна тромбоцитопенична пурпура.

* Open-label е проучване, при което както лекарите, така и участниците са наясно какво лечение се прилага. То се различава от единично- и двойно-слепия дизайн, при който участниците не знаят какво лечение приемат (при двойно-слепия дизайн лекарите също не знаят какво прилагат - напр. дали активния медикамент или плацебо)

Вижте още:

Rituximab, комбиниран с CHOP, подобрява преживяемостта при възрастни пациенти с лимфом

Rituximab подобрява бъбречната функция при мембранозна гломерулопатия

Комбинацията от Rituximab и Cyclophosphamide е ефективна при системен лупус еритематозус

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator