Начало
НачалоЗдравни новиниRituximab, комбиниран с CHOP подобрява преживяемостта при възрастни пациенти с лимфом
Rituximab, комбиниран с CHOP подобрява преживяемостта при възрастни пациенти с лимфом 30 януари 2008

Включването на Rituximab (Rituxan, Genetech) в терапията на В-клетъчен лимфом подобрява преживяемостта без клинични инциденти, без прогресия, както и общата преживяемост при възрастни пациенти. Това се съобщава в прочуване, публикувано в Lancet Oncology. Резултатите от него сочат, че комбинацията от cyclophosphamide, doxorubicin, vincristine и prednisone (CHOP) и rituximab подобряват резултатите от лечението в сравнение с прилагането на CHOP самостоятелно.

CHOP се прилага за терапия на агресивни лимфоми от около 25 години и в опит да подобрят резултатите от лечението, френски учени добавили към терапевтичната схема моноклоналното анти-CD20 антитяло rituximab към 8 цикъла CHOP (CHOP-21). Германска група учени пък използвали друга схема - те скъсили интервалите между 6 цикъла лечение с CHOP от 3 на 2 седмици (CHOP-14).

В германското проучване учените решили да проверят дали rituximab, добавен към 6 или 8 цикъла от CHOP-14(R-CHOP-14), подобрява резултатите от лечението при възрастни пациенти с агресивен В-клетъчен карцином в сравнение на 6 или 8 цикъла CHOP-14 самостоятелно.

Кохорта от 1222 пациента на възраст между 61 и 80 години с нелекуван, биопсично потвърден агресивен неходжкинов В-клетъчен лимфом, били рандомизирани на 6 или 8 цикъла от CHOP-14 с или без rituximab. Пациентите били подложени на радиотерапия. Главната крайна цел била да се установи преживяемостта без клинични инциденти. Броят на rituximab циклите бил постоянен и в двете R-CHOP-14 групи.

На третата година преживяемостта без клинични инциденти била 47,2% след 6 цикъла CHOP-14 и 53% след 8 цикъла CHOP-14. При пациентите с 6 цикъла с R-CHOP-14 3-годишбата преживяемост без инциденти била 66,5%, а при тези с 8 цикъла R-CHOP-14 - 63,1%.

Измежду пациентите с 6 цикъла CHOP-14 общата преживяемост на 3-та година била 67,7%, при тези с 8 цикъла CHOP-14 - 66%. При R-CHOP-14 групите общата преживяемост била 78,1% и 72,5% при групите с 6 и 8 цикъла съответно.

Смъртността при пациентите с 8 цикъла R-CHOP-14 била по-висока (причини, несвързани с лечението) от пациентие, получили 6 цикъла R-CHOP-14: 14 смъртни случая от 304 пациента (5%) срещу 6 смъртни случая от 306 пациента (2%). По време на среден период от 34,6 месеца били докладвани 62 допълнителни малигнености, включвайки 51 солидни тумора и 6 миелодиспластични синдрома или остри миелогенни левкемии. Учените не установили значителна разлика на честотата на малигнени заболявания между пациентите, които са били подложени на радиотерапия и тези, които не са били подлагани.


Вижте още:

Ген е свързан с повишен риск от церебрална венозна тромбоза

Нова терапия ефективна при исхемичен инсулт


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator