Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДиагноза и лечение на тригеминалната невралгия (невралгия на троичния нерв, n. trigeminus)
Диагноза и лечение на тригеминалната невралгия (невралгия на троичния нерв, n. trigeminus) 25 август 2008

Американската неврологична асоциация публикува нови препоръки за диагноза и лечение на тригеминалната невралгия. Новото ръководство препоръчва използването на carbamazepine като първо средство на избор и oxcarbazepine като алтернатива. При пациенти, неподдаващи се на терапия трябва да се има предвид и хирургичната намеса.

Малко са медикаментите с доказана ефективност при лечението на невралгията на троичния нерв. При неуспех на фармакологичната терапия лекарите трябва да насочат пациентите си към хирург. Често хирургичната намеса се гледа като на спасителен остров; клиницистите често се бавят, правейки опити с провеждането на медикаментозна терапия с ограничена ефективност. Това коства на пациентите страдания, които могат да бъдат избегнати.

Ръководството препоръчва всички пациенти с тригеминална невралгия да бъдат насочени към ЯМР или тестване на тригеминалния рефлекс, тъй като около при 15% от пациентите съществува подлежаща структурна причина, например тумор.

Тригеминалната невралгия е честа причина за лицева болка с честота 4-5 на 100 000. Международната асоциация за изучаване на болката дефинира тригеминалната невралгия като внезапна, обикновено едностранна, тежка, кратка, пробождаща рекурентна епизодична болка в регионите на инервация от троичния нерв.

Специфичните препоръки за диагноза и лечение на невралгията на троичния нерв включват:

- при пациенти с установена тригеминална неврлагия са необходими рутинни образни изследвания с цел идентифициране на пациентите със симптоматична тригеминална невралгия (т.е невралгия, следствие на структурно отклонение)

- наличието на тригеминален сензорен дефицит е полезен маркер при идентифицирането на пациентите със симптоматична невралгия (СТН), но поради ниската специфичност липсата му не може да изключи СТН.

- различаването на СТН и класическата тригеминална невралгия би могло да се извърши чрез измерване на тригеминалните рефлекси в специална електрофизиологична лаборатория. Това важи особено при пациенти с неизяснена етиология.

- по-младата възраст, засягането на първото разклонение на тригеминалния нерв, неповлияването от терапията и абнормалните тригеминални потенциали трябва да бъдат игнорирани при идентифициране на пациентите със СТН

- за контрол на болката се препоръчва прилагането на carbamazepine и oxacarbazepine като алтернатива. Други алтернативи са baclofen и lamotrigine. Не се препоръчва прилагането на топикална офталмологична анестезия.

При пациенти, неподдаващи се на конвенционалната терапия, се препоръчва прилагането на ранно оперативно лечение. Лошият отговор към терапията първа линия е свързан с много ниска вероятност за повлияване от алтернативни медикаменти. Биха могли да се приложат перкутанни процедури върху тригеминалния ганглий, гама-нож терапия и микроваскуларна декомпресия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator