Начало
НачалоЗдравни новиниAdalimumab - ефективен при ювенилен ревматоиден артрит
Adalimumab - ефективен при ювенилен ревматоиден артрит 25 август 2008

Adalimumab е ефективен в лечението на деца с ювенилен ревматоиден артрит, сочат резултатите на проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Тумор-некротизиращият фактор (TNF) играе патогенна роля в ювенилния ревматоиден артрит, обясняват авторите на проучването. Те изследвали ефикасността и безопасността на adalimumab - хуманизирано моноклонално анти-TNF антитяло, при деца с ювенилен ревматоиден артрит и мултиставно засягане.

Участниците в проучването били на възраст между 4 и 17 години с активен ювенилен ревматоиден артрит. Преди проучването децата са били лекувани с нестероидни противовъзпалителни средства. Пациентите разделени в зависимост от употребата на метотрексат и били третирани с adalimumab 24 mg/m2 (макс. доза 40 mg) през седмица в продължение на 16 седмици. На седмица 16 пациентите с ACR Pedi 30%* били рандомизирани на adalimumab или плацебо през седмица в продължение на 32 седмици. Главната цел била да се установи честотата на изострянията.

Ма седмица 16 ACR Pedi 30 бил постигнат от 74% от пациентите, неприемащи метотрексат, и 94% от приемащите. Тези пациенти отговаряли на критериите за двойно-слапо рандомизиране. Сред пациентите, нелекувани с метотрексат, 43% от приемащите adalimumab и 71% от приемащите плацебо имали изостряния на заболяването. При пациентите, третирани с метотрексат, съответните проценти били 37% и 65%.

На седмица 48 сред броят пациенти, приемащи метотрексат, с постигнати ACR Pedi 30, 50 и 70 бил значително по-висок в adalimumab групата. При пациентите, нетретирани с метотрексат, разликите между adalimumab и плацебо групите не били значителни.Сериозни нежелани реакции, може би свързани с adalimumab, били докладвани при 14 пациенти.

Adalimumab е ефикасно средство на избор при лечението на ювенилен ревматоиден артрит с постоянен терапевтичен отговор.

*ACR pedi 30, 50, 70 - педиатрични критерии за подобрение на Американската ревматологична асоциация. Измерват се в проценти - 30%, 50% и 70%.

Вижте още:

Tocilizumab - ефективен при ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит.

Темпоромандибуларната става често се засяга при ювенилен артрит

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator