Начало
НачалоЗдравни новиниTocilizumab - ефективен при ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит.
Tocilizumab - ефективен при ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит. 03 април 2008

Tocilizumab е ефективен при лечението на ревматоиден артрит (РА) и ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА). Това сочат резултатите на две двойно-слепи рандомизирани проучвания, публикувани в The Lancet.

В патогенезата на РА главна роля има интерлевкин-6 чрез своето влияние върху имунните и в частност възпалителните реакции. Основната цел на проучванията била да се установят терапевтичните ефекти на блокирането на ИЛ-6 чрез инхибирането на ИЛ-6 рецептора от tocilizumab при пациенти с РА.

Първото проучване е параленогрупово проучване във фаза 3, включващо 623 пациенти с умерен до тежък РА. Участниците били рандомизирани на tocilizumab 8 mg/kg (n = 205), tocilizumab 4 mg/kg (n = 214) или плацебо (n= 204) интравенозно на всеки 4 седмици. На пациентите било позволено да продължат употребата на methotrexate (10-25 mg/седмица)

На 16 седмица на пациентите с по-малко от 20% подобрение на подутите и болезнени стави била предложена терапия с tocilizumab 8 mg/kg. Целта била да се установи броят пациенти с 20% подобрение на симптомите на РА по критериите на Американската ревматологична асоциация (ACR20 response) на 24 седмица.

ACR20 имало най-вече при пациентите, приемащи tocilizumab в сравнение с пациентите, приемащи плацебо - (120 [59%] при 8мг/кг групата, 102 [48%] при 4мг/кг групата, 54 [26%] при плацебо групата.

При tocilizumab групата имало по-често странични реакции. Поне един страничен ефект имало при 143 (69%) от 8мг/кг групата, 151 (71%) от 4мг/кг групата и 129 (63%) от плацебо групата. Най-често докладваните странични ефекти били инфекциите - при 6 пациента от 8мг/кг групата, 3 от 4мг/кг групата и 2 от плацебо групата.

Резултатите сочат, че инхибирането на ИЛ-6 медиираните проимфламаторни реакции значително и бързо подобрява симптомите на РА. Tocilizumab е ефективен терапевтичен подход при пациенти с умерен до тежък активен РА, обобщават авторите на проучването.

Второто проучване, касаещо Tocilizumab, е свързано с ефикасността и безопасността на препарата при пациенти със системен ювенилен идиопатичен артрит. Системният идиопатичен артрит невинаги се повлиява от наличните терапевтични опции, вкл. анти-TNF агентите.

В това двойно-сляпо проучване във фаза 3 били включени 56 деца, неповлияващи се от конвенционална терапия. Те били третирани с 3 дози tocilizumab 8 mg/kg на всеки 2 седмици в продължение на 6 месеца. Възрастта на участниците била между 2 и 19 години. В двойно-сляпата даза пациентите, постигнали ACR pedi 30 отговор и концентрации на C-реактивния протеин под 5 mg/l, били рандомизирани на плацебо или продължение на терапията с tocilizumab в продължение на 12 седмици

Главната цел на двойно-сляпата фаза била да се установи броят пациенти, достигнали ACR pedi 30 и CRP<15 mg/l. Тези от пациентите, повлияващи се от tocilizumab и нуждаещи се от допълнително лечение, били включени в разширена фаза за период от 48 седмици. ACR Pedi 30, 50 и 70 имало при 91%, 86% и 68% след разкриване на плацебо и tocilizumab пациентите. От 43-е пациента, продължили двойно-сляпата фаза, при 17% от плацебо групата и 80% от tocilizumab групата имало ACR Pedi 30.

ACR Pedi 30, 50 и 70 на 48 седмица били постигнати от 47 (98%), 45 (94%) и 43 (90%) от 48-те пациента, включени в допълнителна разширена фаза.

Най-сериозните наблюдавани странични ефекти били анафилактоидна реакция, гастроинтестинален кръвоизлив, бронхит и гастроентерит.

Tocilizumab е ефективен при деца с ЮИА, обобщават авторите на това проучване.

Патогенезата на РА включва свръхекспресията на ИЛ-6, цитокин с повишени нива в серума и синовиалната течност. Рецепторът за ИЛ-6 се експресира на клетъчната мембрана, но може да бъде в циркулираща форма. Tocilizumab е моноклонално антитяло и блокира ИЛ-6, свързвайки се за неговия рецептор.

Резултатите от проучвания във фаза 2,едното проведено от Nishimoto и колеги и публикувано в Arthritis and Rheumatism през юни 2004 г., а другото проведено от Maini и колеги и публикувано през септември 2006 в Arthritis and Rheumatism, сочат че tocilizumab е клинично ефективен при лечението на РА

Вижте още:

Преднизолон с модифицирано освобождаване е добре толериран и ефективен при пациенти с ревматоиден артрит

Atacicept е обещаващ при лечението на ревматоиден артрит

Etoricoxib - добре толериран от пациентите с ревматоиден артрит.

Хормонозаместителната терапия няма ефект върху развитието на ревматоиден артрит.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator