Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНовости в антибиотичната профилактика на инфекциозния ендокардит
Новости в антибиотичната профилактика на инфекциозния ендокардит 31 юли 2008

Американската колегия по кардиология и Американската кардиологична асоциация издадоха обновление на настоящите препоръки за антибиотична профилактика на инфекциозния ендокардит при пациенти с клапна болест на сърцето.

Новото ръководство изхожда от препоръките, издадени през 2006 година. Главната промяна е, че вече няма клас 1 препоръки за профилактика на инфекциозния ендокардит, включително и при високорисковите пациенти, подлежащи на стоматологични процедури. Главните промени, които включва обновлението са:

⇒ малка част от случаите на инфекциозен ендокардит могат да бъдат предотвратени чрез антибиотична профилактика след стоматологични процедури, дори и при 100% ефективност на профилактичната терапия.

⇒ профилактиката при дентални процедури е разумна (клас 2 препоръка) при пациенти с подлежащо сърдечно състояние, като най-висок риск от нежелани клинични събития следствие на инфекциозния ендокардит - имат пациентите с простетични сърдечни клапи, с прекаран инфекциозен ендокардит и вродени сърдечни дефекти.

⇒ при тези пациенти профилактиката е препоръчителна за дентални процедури, които включват манипулации върху гингивалната тъкан или периапикалния регион на зъбите или перфорация на устната лигавица.

⇒ прилагането на антибиотици с цел превенция на ендокардита не се препоръчва при пациенти, подлежащи на генитоуринарни или гастроинтестинални процедури.

Авторите на обновените препоръки смятат, че инфекциозният ендокардит е най-вероятно следствие на бактериемията, свързана с всекидневните активности, а денталните, гастроинтестинални и генитоуринарни процедури стоят на втори план. Експертите са на мнение, че антибиотичната профилактика в уязвими индивиди не предотвратява ендокардита в такава степен, за да се оправдаят недостатъците на прилагането на големи количества антибиотици.

Рискът от антибиотично свързаните нежeлани реакции надвишава ползата, ако въобще има такава, от профилактичната терапия. Поддържането на оптимална устна хигиена и здраве би могло да намали бактеремията, свързана с всекидневните активности, и е по-важно от профилактичните антибиотици в намаляването на риска от инфекциозен ендокардит.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator