Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНискогликемичните диети подобряват акнето при младите мъже
Нискогликемичните диети подобряват акнето при младите мъже

Резултатите на рандомизирано и контролирано клинично проучване сочат, че нискогликемичните диети намаляват акнето при млади мъже на възраст между 15 и 25 години. Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Въпреки че патогенезата на акнето е неясна, скорошни епидемиологични проучвания сочат, че хранителни фактори, включително и гликемичното натоварване, може би са замесени. Хиперинсулинемията е нарочена за един от факторите в патофизиологията на акнето поради връзката й с по-голямата андрогенна бионаличност и свободни концентрации на иснулиноподобния растежен фактор.

В проучването били включени 43 пациенти, страдащи от акне, на възраст между 15 и 25 години. Една част били разпределени на нискогликемична диета (25% енергия от протеини и 45% енергия от въглехидрати с нисък гликемичен индекс) и контролна диета, богата на въглехидратни храни без значение с какъв гликемичен индекс. Участниците били проследявани от дерматолог ежемесечно.

Средното намаление в общия брой на акне лезиите на 12-та седмица било -23.5 при нискогликемичната група и -12.0 в контролната група. При първата група се наблюдавала и по-голяма загуба на тегло (-2.9 кг срещу + 0.5 кг), намаление на индекса на телесната маса (-0.92 срещу +0.01) и повишаване на инсулиновата чувствителност.

Подобрението на акнето и инсулиновата чувствителност след нискогликемична диета сочи, че хранително свързани фактори от начина на живот играя роля в патогенезата на акнето. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания, които да изолират независимите ефекти на отслабването и диетичните промени и да установят подлежащите патофизиологични механизми.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator