Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЧетиристъпален подход при лечението на затлъстяването при деца
Четиристъпален подход при лечението на затлъстяването при деца 16 юли 2008

Американската медицинска асоциация предлага нов подход за лечението на детското затлъстяване, включващ 4 стъпки. Авторите отбелязват, че голяма част от тези препоръки за превенция могат да бъдат изпълнявани и от личния лекар.

Детското затлъстяване взема все по-големи размери в световен мащаб, особено в развитите страни. Дългосрочните проблеми от тази епидемия са изключителни сериозни. Децата със затлъстяване имат много по-висок риск от децата с нормална телесна маса от затлъстяване и в по-късни етапи от живота.

Докато при години диабет тип 2 беше изключение при децата, сега той съставлява около 50% от всички новодиагностицирани случаи на детски диабет. При възрастни затлъстяването е свързано не само с диабет тип 2, но и с хипертония, остеоартроза, подагра, дислипидемия, сърдечносъдови заболявания, заболяване на жлъчните пътища, рак на дебелото черво и ректума, рак на гърдата (при жени в постменопаузна възраст), рак на ендометриума и хранопровода

Специфичните препоръки за третирането на затлъстяването в детска възраст включват:

- поне една година измерване на височината, ръста, ИТМ
- промоция на физическа активност сред децата (поне 60 минути на ден)
- съветване на децата и родителите за избягване на коснумацията над 1 захарна напитка на ден (натурални сокове, студен чай, кока кола и др.)
- препоръчва се избягването на гледане на телевизия над 2 часа на ден.
- консумацията на бързи храни трябва да се сведе до нула или една консумация на седмица
- препоръчва се детето да се храни със семейството си, за предпочитане - през цялата седмица.

По време на годишните посещения, личните лекари трябва да анализират и обсъдят с пациентите си ключовите хранителни и лайфстайл навици, като например консумацията на сладки напитки и физическата активност. Друг въпрос, който трябва да бъде засегнат, е фамилната история на затлъстяване.

Хранителните навици, които допринасят за развитието на затлъстяване включват честата консумация на бърза храна и сладки напитки, големи порции, пропускането на закуската, употребата на мазни чипсове и снаксове и други храни с висока енергийна плътност, нисък прием на плодове и зеленчуци, нередовно хранене.

Физическите изследвания трябва да включват: измерване на пулса, кръвното налягане и изследване за патологични отклонения, свързани със затлъстяването - хепатомегалия (поради мастен черен дроб) и acanthosis nigricans, която е свързана с инсулинова резистентност. Трябва да бъдат идентифицирани възможно най-много обратими прични на затлъстяването, като виолетовите стрии на синдрома на Къшинг.

Степента на затлъстване и присъствието на съпътстващи заболявания може да наложи назначаването на лабораторни тестове, като липиден профил на гладно, чернодробни ензими, глюкозни нива на гладно, серумни урея, азот и креатинин.

В зависимост от степента на затлъстяване АМА препоръчват стъпален подход с нарастваща интензивност за лечението на затлъстяване при деца и юноши между 2 и 19 години

Стъпка 1 (превенция) - издаването на специфични хранителни и активитетни препоръки с месечно проследяване. Ако ИТМ не се подобри в рамките на 3 до 6 месеца, пристъпете към стъпка 2.

Стъпка 2 (структуриран контролна телесната маса) - този план включва балансирана диета с нискоенергична плътност, структурирани хранения, физическа активност поне 60 минути на ден, ограничаване на гледането на телевизия до 1 ч. на ден, употребата на дневник за самоконтрол. При необходимост личният лекат може да потърси съдействие от специалист. Ако ИТМ не се подобри в рамките на 3-6 месеца, се пристъпва към стъпка 3.

Стъпки 3 и 4 - те включват възможно най-интензивни интервенции, осъществявани от тренирани специалисти. Децата се приемат в специални центрове.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator