Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНай-честите причини за гадене и повръщане
Най-честите причини за гадене и повръщане 17 юли 2008

В American Family Physician бе публикуван доклад, описващ подхода идентифицирането на най-честите причини на гаденето и повръщането, както и опциите за лечение на тези две свързани състояния.

Според авторите, най-честите причинители на гаденето и повръщането са: ятрогенни причини, токсични вещества, инфекции, гастроинтестинални нарушения, състояния, въвличащи централната нервна система, психиатрични отклонения.

Сред ятрогенните причини, химиотерапевтиците са най-широко известни. Инфекциозните и токсичните причинители обикновено са самоограничаващи се и включват вирусен гастроентерит, бактериални инфекции и техните токсини. Гастроинтестиналните отклонения често са следствие на възпалителен процес като апендицит, холецистит или панкреатит, обструкционни и мотилитетни проблеми. Повишеното вътречерепно налягане, мигрената, емоционалният и физически стрес също могат да причинят гадене и повръщане.Бременността е най-честата етиологична причина на гаденето и повръщането и трябва да бъде взета под внимание, ако пациентът е жена в детеродна възраст.

Оценяването и третирането на причините и симптомите включва три стъпки.

1. Идентифициране и коригиране на дехидратацията и електролитните нарушения
2. Идентифициране на подлежащата причина и назначаването на специфична терапия
3. Използване на емпирична терапия, ако причинителят не може да бъде установен.

Диагностични тестове трябва да бъдат назначени само при клинично съмнение. В повечето случаи историята, анамнезата и физикалното изследване могат да идентифицират причината. При отхвърляне на всички органични, гастроинтестинални и централни причини, трябва да се има предвид наличието на психогенно повръщане.

Относно терапията главната цел е внимателна оценка на водния и електролитен баланс и адекватно заместително лечение. Може да бъде предписана и нискомазнинна или течна диета. Таргетна терапия трябва да бъде назначавана само при идентифициран причинител, а при неизяснена етиология се назначава емпирична терапия. Разумен ход е започване на терапия с фенотиазин.

Лечението на известните причинители на гадене и повръщане включва:

1. Ondansetron/dexamethasone - при остро гадене и повръщане, индуцирани от химиотерапия

metoclopramide/dexamethasone - при забавено химиотерапевтично индуцирано гадене и повръщане

2. Трициклични антидепресанти при възрастни с цикличен синдром на повръщане

3. Поддържаща терапия и гастрален пейсмейкър при гастропареза

4. Droperidol/dexamethasone или ondansetron при постоперативно гадене и повръщане

При hyperemesis gravidarum се препоръчват prochlorperazine, chlorpromazine, metoclopramide и methylprednisolone, а при сутрешно гадене - meclizine, promethazine, електролитно заместване и тиамин.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator