Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКои портокали са най-полезни
Кои портокали са най-полезни

Консумацията на портокали в световен мащаб се увеличава, а общо взето, цените им се снижават. (Бел. ред. Това не важи за България.) Тези слънчеви плодове заемат все по-голямо място в здравословното хранене, в козметиката, във фитотерапията. Това се отнася и за натуралните сокове и за други продукти от тях. Такъв е един от главните изводи на състоял се в Гърция международен симпозиум, посветен на тези плодове.

Независимо че се създават нови сортове от този полезен плод, то в наши дни експерти групират портокалите главно в три вида. Плодовете от така наречения кралски сорт не са много големи и имат тъмнорозова кисело-сладка вътрешност и тънка коричка. Характерно за тях е богатството на бета-каротин и особено важните за сърцето пектин и калий. Всичко това едновременно активизира храносмилането и процеса за пречистване на организма от вредни вещества.

Сравнително най-много са плодовете от т.нар. обикновен портокал. Те са кръгли, със светложълта кора, жълта вътрешност и достатъчно количество семки. Аскорбиновите киселини, витамините А и Е са много повече в сравнение с другите сортове. Според специалистите той е най-подходящ за профилактика срещу грип и други простудни заболявания.

Много масово разпространен и характерен е т.нар. брадавичен портокал. Наречен е така, защото на върха си има бабунка, приличаща на брадавица, която е изникнала от дебелата кора с едри пори. Някои видове от него достигат солидна големина. Вътрешността му е сладка, но в сравнение с другите два главни вида е най-беден на витамини и минерали. Но пък в кората си съдържа най-висок процент етерични масла. (Бел. ред. По-голяма част от портокалите, продавани у нас, са от този вид.)

Има и новосъздадени сортове портокали със съвсем малко или никакви семки. Трябва да се знае, че те са по-удобни за ядене, но полезните вещества в тях са по-малко в сравнение с тези със семки. Важно е да се знае, че портокалите, общо взето, нормализират кръвното налягане и подобряват храносмилането. Не трябва да се чисти докрай бялата кожичка от вътрешността им, защото тя съдържа полезни биофлавоноиди и витамин С в нея е повече, отколкото в останалата част на портокала.

Източник: в-к "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator