Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНови европейски препоръки за лечение на хипертония
Нови европейски препоръки за лечение на хипертония 24 юни 2008

Европейската асоциация по хипертония издаде нови препоръки за лечение на хипертония. Новото ръководство е публикувано в Journal of Hypertension. Той представлява най-вече обновление на сегашните препоръки от 2003 година. Новият документ се състои от 82 страници и отразява публикуваните проучвания и изследвания през последните 4 години.

Главната цел в контекста на редукцията на кръвното налягане остава същата - поддържане на артериално налягане под 140/90 mm Hg в по-голямата част от пациентите. Промяна има в препоръките при пациенти със съпътстващи заболявания. Например при болни от диабет или сърдечносъдови заболявания артериалното налягане трябва да се сведе под 130/80 mm Hg.

Новият гайдлайн не препоръчва точно определен клас агенти за терапевтично повлияване на хипертонията. По-скоро той обръща внимание на необходимостта от индивидуален подход към всеки пациент, въз основа на съпътстващите заболявания, възраст и т.н.

Главно място в лечението на хипертонията заемат 5 основни класа медикаменти - диуретици, блокери на калциевите канали, ACE-инхибитори, бета-блокери и блокери на АТ1-рецепторите. Изборът им трябва да зависи от съпътстващите заболявания.

Например подходящото средство на избор първа линия при пациент с хипертония и съпътстващ диабет е ACE-инхибитор или АТ1-блокер. При пациенти, прекарали инфаркт на миокарда, най-подходящият агент е бета-блокерът, а при възрастни най-доброто средство на пръв избор - калциевите блокери за намаляване на риска от инсулт. Голяма част от пациентите се нуждаят от комбинирана терапия.

Субклинично органно уврежданеЛечение
Левокамерна хипертрофияACE-инхибитори, калциеви антагонисти, АТ1- блокери
Асимптоматична атеросклерозакалциеви антагонисти, ACE-инхибитори
МикроалбуминурияACE-инхибитори, АТ1-блокери
Бъбречна дисфункцияACE-инхибитори, АТ1-блокери
Клиничен инцидент
Предишен инсултВсеки антихипертензивен агент
Предишен инфаркт на миокардабета-блокери, ACE-инхибитори, АТ1-блокери
Ангина пекторисбета-блокери, калциеви антагонисти
Сърдечна недостатъчностдиуретици, бета-блокери, ACE-инхибитори, АТ1-блокери, алдостеронови антагонисти
Предсърдно мъждене
- рекурентноАТ1-блокери, ACE-инхибитори
- перманентнобета-блокери, нехидропиридинови калциеви антагонисти
Бъбречна недостатъчност/ протеинурияACE-инхибитори, АТ1-блокери, бримкови диуретици
Периферна артериална болесткалциеви антагонисти
Състояние
Изолирана систолична хипертензия (възрастни)диуретици, калциеви блокери
Метаболитен синдромACE-инхибитори, АТ1-блокери, калциеви блокери (антагонисти)
Захарен диабетACE-инхибитори, АТ1-блокери
Бременносткалциеи антагонисти, метилдопа, бета-блокери

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator