Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНискогликемична диета против акне
Нискогликемична диета против акне

Избягването на храните с висок гликемичен индекс може да помогне на страдащите от акне да изчистят кожата си, сочат резултатите от малко изследване в Австралия.

Под високогликемични храни се разбират такива, които предизвикват рязко покачване на кръвната захар, като например бедните на влакнини въглехидратни продукти. Нискогликемичните водят до по-постепенно и трайно повишаване на глюкозата и включват такива храни като комплексните въглехидрати с високо съдържание на влакнини.

Д-р Робин Смит и екипът й от университета RMIT в Мелбърн установили, че след 12 седмици на нискогликемична диета при мъжете с акне се наблюдава значително намаляване на пъпките, белите точки и другите дефекти в сравнение с техни връстници на стандартна диета.

Нискогликемичната диета се препоръчва за отслабване и контролиране на диабета. Имайки предвид, че високите нива на инсулина могат да допринесат за развитието на акне, е възможно понижаването на гликемичния индекс на диетата да облекчи състоянието, отбелязват авторите.

За да проучат това предположение, Смит и колегите й разделили 43 мъже на две групи по случаен признак - едната поставили на нискогликемична, а другата - на стандартна диета. След 12 седмици броят на дефектите при първата бил намалял с около 22%, а при контролната - с 14%. Освен това мъжете на нискогликемична диета били свалили килограми и демонстрирали по-голям спад в нивата на мъжкия полов хормон андроген и повишена чувствителност към инсулина.

Невъзможно е да се определи дали подобрението, свързано с акнето, се дължи на отслабването, по-голямата чувствителност към инсулина или двете заедно, пишат авторите. Необходимо е провеждане на по-мащабни изследвания, за да се потвърдят получените предварителни резултати, заключават те.

Източник: в-к "Лечител"

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator